Eindelijk kunnen we elkaar weer zien glimlachen nu mondmaskers af mogen (en impact daarvan valt niet te onderschatten)

Nu de mondmaskers op vele plekken zijn verdwenen, zien we elkaars gezicht én glimlach weer. Volgens expert lichaamstaal Dana Ketels valt de impact daarvan niet te onderschatten. In "De wereld vandaag" op Radio 1 geef ze vijf redenen waarom glimlachen, of een glimlach zien, zo belangrijk is. 

1. Zonder glimlach verlies je een groot deel van de communicatie

Uiteraard kan je aan de lichaamstaal of de lachrimpels rond de ogen ook veel afleiden, maar toch speelt een glimlach een belangrijke rol in de non-verbale communicatie. Een glimlach werkt ontwapenend: Wie lacht, krijg ook vaak een lach terug. Tijdens coronatijden zat die lach vaak verstopt achter een mondmasker en daardoor mis je dus een belangrijke factor in de communicatie.

2. Een glimlach biedt veiligheid

Onze hersenen zijn altijd op zoek naar veiligheid. Een glimlach zorgt voor geruststelling. Door de mondmaskers konden we dit comfort vaak niet bieden en dat bracht automatisch een groter onveiligheidsgevoel met zich mee. 

3. Je voelt je beter als je glimlacht

Bij het glimlachen worden in het lichaam serotines, dopamines en endorfines aangemaakt. Die stoffen zorgen ervoor dat we ons gelukkiger voelen. Dat geldt overigens niet alleen wanneer je zelf lacht, maar ook wanneer iemand anders naar jou lacht. Wie glimlacht is ook mooier, vergelijk maar eens een foto van jezelf waarop je glimlacht met een waarop je heel ernstig kijkt. En wie zich mooi voelt, zal zich ook mentaal beter voelen.

4. Een glimlach kan spanning aantonen, maar ook wegnemen

Sommige mensen lachen ook als ze spanning voelen. De glimlach is dan een teken dat je toenadering zoekt of net confrontatie wil vermijden. Deze glimlach leren herkennen bij je vrienden kan belangrijk zijn. Het geeft een inkijk in de persoonlijkheid van iemand. Wanneer je weet dat iemand lacht wanneer er spanning is, kan je helpen die spanning weg te nemen. 

5. Een glimlach kan financieel voordelig zijn

Wie gaat winkelen, kijkt altijd of de verkoper wel vriendelijk of te vertrouwen is. We zijn bij het shoppen op zoek naar een aangenaam en warm contact en daarin speelt de glimlach een belangrijke rol. Het spreekt voor zich dat wie zich goed voelt in de winkel langer zal "blijven plakken", en misschien ook meer zal kopen.

Beluister hier het volledige interview met Dana Ketels, expert lichaamstaal bij Impact Academy

Vanwaar komt de glimlach eigenlijk?

Evolutionair heeft de glimlach ook een belangrijke functie. Vroeger leefden we namelijk in stammen, een individu kon moeilijk op zichzelf overleven. Wie toenadering zocht tot een groep gebruikte de glimlach om vertrouwen te winnen en opgenomen te worden in de groep. De glimlach was dus een belangrijke overlevingstechniek. 

Meest gelezen