Doven en slechthorenden over wegvallen van mondmaskerplicht: "Eindelijk kunnen we weer liplezen"

In winkels, de horeca en op vele werkplekken in Vlaanderen valt vandaag de mondmaskerplicht weg. Dat is goed nieuws voor doven en slechthorenden die communiceren door te liplezen. Nicole Engelen van vzw Onder Ons is slechthorend en geeft zelf ook cursussen liplezen in Antwerpen. Op Radio 2 vertelt ze hoeveel gemakkelijker het vanaf nu weer wordt om bijvoorbeeld te gaan winkelen. "We moesten vaak vragen om iets te herhalen of om iets even op te schrijven. Nu kunnen we weer liplezen, dat is super goed nieuws." 

Voor doven en slechthorenden is vandaag, 1 oktober, een belangrijke dag. In Vlaanderen verdwijnen namelijk heel wat coronamaatregelen, waaronder de mondmaskerplicht in winkels, cafés, restaurants en op het werk. "Dat is heel belangrijk nieuws voor ons", zegt Nicole Engelen uit Mol. 

Nicole is lid van vzw Onder Ons, een vereniging van en voor volwassen slechthorenden en mensen die doof zijn geworden. Ze is zelf slechthorend en geeft ook cursussen liplezen. Maar op veel openbare plaatsen was het een tijdlang niet meer mogelijk om te liplezen. Dat zorgde voor heel wat moeilijkheden. 

We moesten in de winkel vaak vragen om iets te herhalen of om iets op te schrijven

Nicole Engelen, lid vzw Onder Ons

"In vaccinatiecentra bijvoorbeeld moesten mijn cursisten altijd extra hulp krijgen, en ook in de winkel was het veel moeilijker om te communiceren. Ze moesten vaak vragen om iets te herhalen of om iets op te schrijven, en ook lichaamstaal was heel belangrijk", vertelt Nicole op Radio 2 Antwerpen.

Beluister hier het volledige interview en lees onder het fragment verder:

Meer jonge cursisten

Voor de coronaperiode had vooral een ouder publiek interesse in de cursussen liplezen, maar de afgelopen maanden schreven ook opvallend meer jongere slechthorenden zich in. "In onze lessen zaten een aantal mensen die het liplezen niet meer konden oefenen door de mondmaskers, zoals bijvoorbeeld leerkrachten. Ze vreesden dat ze de kunst zouden verleren, want het is iets dat je echt moet onderhouden", zegt Nicole. "Het is dan ook super goed nieuws dat de mondmaskers vanaf nu op veel plaatsen niet meer verplicht zijn!"

Meest gelezen