"Facebook weet dat Instagram schadelijk kan zijn voor tieners, maar doet te weinig", stellen Amerikaanse senatoren

Het technologiebedrijf Facebook, dat ook eigenaar is van Instagram, is gisteren ondervraagd in de Amerikaanse senaat over hoe ze jonge tieners beter gaan beschermen tegen de gevaren van Instagram. Facebook kwam enkele weken geleden onder vuur te liggen na artikels in de Wall Street Journal. Daaruit bleek dat bij Facebook al twee jaar studies rondgaan over de schadelijke effecten van Instagram op tieners.

De bal ging twee weken geleden aan het rollen. The Wall Street Journal publiceerde enkele artikels met citaten uit interne studies van Facebook over Instagram. Daaruit bleek dat Facebook twee jaar geleden al op de hoogte was van de schadelijke effecten van Instagram op jonge tieners. 

Zo zou Facebook weten dat Instagram het zelfbeeld van tieners aantast, omdat ze zich vergelijken met het geïdealiseerde beeld dat anderen van zichzelf tentoonspreiden op de app. Tieners die worstelen met hun mentale gezondheid zouden zeggen dat Instagram het erger maakt.

Facebook reageerde dat de Wall Street Journal citaten uit de studies had geselecteerd die niet de volledige strekking weergaven van wat er precies onderzocht was. Het bedrijf weigerde de studies eerst vrij te geven, maar onder druk van media en politici deden ze het dan woensdag toch. Gisteren moest Facebook immers uitleg komen geven in de Amerikaanse senaat over de studies.  

Een bom

Volgens senator Richard Blumenthal zijn de studies een bom. "Het is krachtig, aangrijpend, meeslepend bewijs dat Facebook de schadelijke effecten van zijn sites op kinderen kent en dat het geprobeerd heeft die feiten en bevindingen te verbergen."

IG staat voor Instagram, maar ook voor Insta-greed

Senator Edward Markey

In een van de studies staat dat een op de vijf tieners zegt dat Instagram hen een slechter gevoel geeft over zichzelf. Er staan ook suggesties in om Instagram beter te maken, zoals tieners meer controle te geven over wat ze in hun feed te zien krijgen, maar daar heeft Facebook weinig mee gedaan volgens de senatoren. 

"IG staat voor Instagram, maar ook voor Insta-greed (hebzucht, red.)", zei senator Edward Markey. De senatoren ondervroegen Antigone Davis, hoofd veiligheid bij  Facebook over enkele heikele thema's, zoals welke gegevens Facebook verzamelt van gebruikers onder de 13 jaar. Er kwam ook kritiek over hoe Facebook jonge gebruikers ziet als een mogelijkheid om het bedrijf te laten groeien en er werd ook gevraagd of het bedrijf weet dat Instagram in sommige gevallen tot zelfmoord leidt bij tieners. 

Davis reageerde dat kinderen onder de 13 jaar niet op de sociale media van Facebook zijn toegelaten en dat slechts 0,5 procent van de tieners hun zelfmoordgedachten aan Instagram linken. 

Klokkenluider

Facebook had plannen om een Instagram voor kinderen te lanceren, maar die heeft het bedrijf intussen on hold gezet. 

Volgende week dinsdag zal ook een klokkenluider komen getuigen in de Senaat. Het zou om een voormalige Facebookmedewerker gaan die bij zijn of haar vertrek duizenden pagina's aan onderzoek meenam. 

Meest gelezen