Farmabedrijf Merck ontwikkelt eerste pil tegen corona: risico op sterfte blijkt met de helft af te nemen

Het Amerikaanse farmabedrijf Merck heeft een pil ontwikkeld die bijzonder goed blijkt te werken tegen het coronavirus. Proefpersonen die covid hadden en die de pil namen, bleken 50 procent minder kans te lopen om te sterven of in het ziekenhuis te belanden. Viroloog Johan Neyts van de KU Leuven noemt de pil een belangrijke doorbraak.

De pil, Molnupiravir genaamd, is een zogenoemde virusremmer die oorspronkelijk ontwikkeld is tegen het griepvirus.  Het Amerikaanse farmabedrijf Merck, dat in Europa bekend is als MSD, heeft de pil in een reeks klinische proeven ook uitgetest bij mensen die het coronavirus hadden opgelopen.  

Bij de laatste test waren 775 proefpersonen betrokken, die allen lichte of matige symptomen hadden. De helft van hen kreeg Molnupiravir toegediend, de andere helft een placebo.  Van de proefpersonen die het echte medicijn kregen toegediend, belandde uiteindelijk 7,8 procent in het ziekenhuis en stierf er niemand. Van de proefpersonen die een placebo kregen, kwam 14 procent in het ziekenhuis terecht en stierven er 8.  

"Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook bij ons aan de KU Leuven wordt hard gewerkt aan een krachtige virusremmer tegen corona." Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

De resultaten van de proeven zijn zo hoopgevend dat Merck ze wil voorleggen aan het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA, in de hoop dat Molnupiravir voor gebruik bij covidpatiënten wordt goedgekeurd. In afwachting is het bedrijf alvast begonnen met de productie van de pil. Tegen het einde van het jaar wil het genoeg pillen produceren om 10 miljoen patiënten te helpen. 

Dit is het eerste orale, antivirale middel dat echt kans maakt om te worden goedgekeurd

Johan Neyts, viroloog Rega Instituut KU Leuven

Wat doet het coronavirus precies met ons lichaam? Hoe maakt het ons ziek en hoe reageert ons immuunsysteem? In het begin van de coronacrisis legde wetenschapper Hetty Helsmoortel het helder uit in een video die je hier kan herbekijken:

Videospeler inladen...

Viroloog Johan Neyts, die aan de KU Leuven zelf aan een virusremmer werkt tegen het coronavirus, is alvast enthousiast over Molnupiravir. "Dit is het eerste orale, antivirale middel dat echt kans maakt om te worden goedgekeurd", zegt hij.  "Het is ook heel eenvoudig te gebruiken. Je hoeft de pil alleen maar in te slikken. Er komt geen naald of infuus bij te pas."   

"Het is de bedoeling dat je het middel neemt zodra de eerste symptomen verschijnen", verduidelijkt Neyts nog. "Het middel voorkomt dat het coronavirus zich in je lichaam vermenigvuldigt. Zo kan het je niet ernstig ziek maken. Dit wordt zeker een nieuw wapen in de strijd tegen het coronavirus, naast de vaccins die we al eerder hadden."

Of Merck Molnupiravir ook in Europa op de markt wil brengen, is nog niet geweten. Maar het is niet het enige bedrijf dat aan een pil tegen het coronavirus werkt. Ook vaccinproducent Pfizer werkt aan zo'n pil en heeft deze week aangekondigd dat zijn onderzoek een laatste, klinische fase ingaat. Het betekent dat de pil getest wordt bij een grotere groep proefpersonen, die net als in de studie van Merck lichte of matige symptomen hebben.    

Meest gelezen