Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Finland gaat nertsen inenten tegen coronavirus

Finland is van plan om massaal nertsen te vaccineren tegen het coronavirus. De vaccinatiecampagne bij de pelsdieren gaat de komende weken van start. Het vaccin dat daarvoor gebruikt zal worden, is in Finland speciaal ontwikkeld voor deze dieren. 

Kort nadat vorig jaar de coronapandemie uitbrak, bleken nertsen ook gevoelig te zijn voor het virus en ze kunnen het virus ook overdragen op de mens. 

Nadat het virus in tientallen fokkerijen werd vastgesteld besloten Denemarken en Nederland, toen nog de belangrijkste nertsenfokkers ter wereld, hun volledige nertsenstapels af te maken. Miljoenen dieren werden vergast.  

Ook bij Belgische nertsenfokkers zat de schrik erin, maar uiteindelijk werden er bij ons geen besmettingen vastgesteld. Omdat pelsdieren fokken vanaf eind 2023 verboden wordt, besloten de laatste nertsenfokkers in ons land ervoor om te stoppen.

Licentie

Finse nertsenfokkers bleven net als hun Belgische collega’s gespaard van corona-uitbraken in hun stallen. Omdat ze dat zo willen houden, wordt aan de universiteit van Helsinki een speciaal vaccin voor nertsen ontwikkeld: FurcoVac. 

Het vaccin zit nog in de onderzoeksfase, maar heeft wel al een voorwaardelijke licentie gekregen. Onder die toelating zal Finland de komende weken beginnen met de vaccinatie van nertsen.

Voorraad

In afwachting hebben de Finnen wel al een aanzienlijke voorraad FurcoVac geproduceerd. “We hebben genoeg doses om de hele Finse populatie van kweeknertsen twee keer te vaccineren”, zei hoofdonderzoeker Jussi Peura tegen de Finse omroep YLE. Het zou gaan om een half miljoen doses. 

Peura merkte wel op dat het niet eenvoudig was om het vaccin te produceren omdat daarvoor grotendeels dezelfde grondstoffen gebruikt worden als voor de menselijke vaccins

Ook in België?

In België hebben experten eerder geadviseerd om dieren niet massaal te vaccineren tegen het coronavirus.  "Een voldoende vaccinatiegraad van de menselijke populatie zou de risico’s op overdracht van SARS-CoV-2 van mens op dier en dus ook de omgekeerde overdracht van dier op mens moeten beperken", zo luidt het advies.

Alleen in heel specifieke omstandigheden, zoals de bescherming van bedreigde diersoorten of om te voorkomen dat er een "dierlijk reservoir voor het virus" ontstaat, is de gerichte vaccinatie van dieren in ons land gerechtvaardigd. 

Meest gelezen