Vlaamse regering hakt knoop door: geen coronapas in Vlaanderen, ook niet verplicht in zorginstellingen

Er komt geen uitbreiding van het Covid Safe Ticket (of de "coronapas") in de Vlaamse gemeenten, ook niet in de rand rond Brussel. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Ook in de Vlaamse zorginstellingen, bijvoorbeeld ziekenhuizen en woonzorgcentra, wordt een Covid Safe Ticket niet verplicht voor bezoekers. Volgens de regering is de vaccinatiegraad in Vlaanderen voldoende hoog en stijgt die ook in de rand rond Brussel.

Begin deze bereikten de verschillende regeringen van ons land een samenwerkingsakkoord dat de uitbreiding van het Covid Safe Ticket mogelijk maakt. Zowel Brussel als Wallonië beslisten al om het gebruik van zo'n Covid Safe Ticket (of "coronapas" in de volksmond) onder andere te verplichten bij een bezoek aan de horeca of sportinfrastructuur. Ook in Vlaanderen lag die vraag op tafel, op vraag van enkele burgemeesters uit de rand rond Brussel. De vaccinatiegraad is daar namelijk veel minder hoog dan in de rest van Vlaanderen.

"Er zijn op dit moment maar 4 gemeenten waar de vaccinatiegraad bij de plus 18-jarigen onder de 80 procent ligt", zegt vice-minister president Bart Somers:

Videospeler inladen...

Geen "pasjesmaatschappij"

Maar de Vlaamse regering heeft vandaag beslist dat die uitbreiding er niet komt in de Vlaamse gemeenten, ook niet in de rand rond Brussel. De vaccinatiegraad is voldoende hoog, klinkt het. Er zijn maar vier Vlaamse gemeenten die de grens van tachtig procent niet halen voor de meerderjarige bevolking. Bovendien stijgt de vaccinatiegraad ook in de Vlaamse rand rond de hoofdstad. In een tweet benadrukt vice-minister president Bart Somers (Open VLD) dat een zogenaamde "pasjesmaatschappij" daarom niet nodig is.

Geen verplichting in zorginstellingen

Het gebruik van een Covid Safe Ticket voor bezoekers van de Vlaamse zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra, bleef lang wel op tafel liggen. Maar ook die verplichting komt er niet. Zorginstellingen kunnen er wel zelf voor kiezen om een Covid Safe Ticket aan bezoekers te vragen. 

"Wij waren vragende partij voor een algemene verplichting, maar ik begrijp dat men naar een compromis moest zoeken", zegt Margot Cloet van Zorgnet Icuro. "Ik denk dat heel veel ziekenhuizen en woonzorgcentra hiermee verder kunnen en het zullen opleggen. Wij gaan het in elk geval warm aanbevelen aan onze leden. Ik hoop wel dat de beslissing om het te verplichten alsnog genomen kan worden als de coronacijfers blijven toenemen in de volledige Vlaamse bevolking. Of toch minstens in die regio's waar de cijfers hoog zijn."

Ik hoop dat de beslissing om een Covid Safe Ticket te verplichten alsnog genomen kan worden als de coronacijfers blijven toenemen
Margot Cloet, Zorgnet Icuro

Let op: het gebruik van een Covid Safe Ticket blijft op een aantal plekken sowieso al verplicht. Wie bijvoorbeeld wil reizen, gaan dansen in een discotheek of een evenement wil bijwonen met meer dan 500 mensen binnen (of 750 mensen buiten), zal nog steeds moeten aantonen dat hij of zij gevaccineerd, negatief getest, of recent genezen is van een coronabesmetting. De Vlaamse regering besliste vandaag enkel dat het verplichte gebruik ervan niet uitgebreid zal worden naar andere sectoren, zoals de horeca of zorginstellingen. 

Rand rond Brussel in de steek gelaten

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) reageert teleurgesteld op de beslissingen van de Vlaamse regering.  "Ik vind dat men de lokale besturen in de Vlaamse rand in de steek laat, en ook de organisatoren die met zo'n Covid Safe Ticket willen werken", aldus Bonte. "Ik zou graag een Covid Safe Ticket-regeling organiseren in ons cultureel centrum, net als in onze zorginstellingen en ook voor evenementen met minder dan 500 mensen. Dat is ook de vraag van de organisatoren en daar had ik graag op in kunnen gaan, want de vaccinatiegraad ligt hier lager en door de nabijheid van de hoofdstad krijgen wij ook heel wat bezoekers over de vloer. Ik betreur dus dat we het niet kunnen opleggen waar we het wenselijk en nuttig achten."

Ik vind dat men de lokale besturen in de Vlaamse rand in de steek laat

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde (Vooruit)

Minister Somers legt uit waarom toch beslist werd om het gebruik van het Covid Safe Ticket niet uit te breiden in de rand rond Brussel: "We moeten ook zorgen dat het voor de mensen niet té complex wordt. In de ene gemeente wel en de andere niet, dat maakt het voor de mensen toch moeilijk. Bovendien willen wij natuurlijk dat er zo veel mogelijk vrijheid is: de vrijheid als principe, een beperking van de vrijheid moet een uitzondering zijn. Als we bijna overal op tachtig procent zitten, ook in Vilvoorde, dan moet de vrijheid voorgaan."

Meest gelezen