Foto stad Gent

Gent betrapt recordaantal sluikstorters: "Onze camera's werpen hun vruchten af"

Dit jaar werden in Gent al meer dan 1.000 mensen betrapt op sluikstorten. Dat is nu al, na 9 maanden, meer dan de voorbije jaren op 12 maanden tijd. "Wie sluikstort, toont geen respect voor onze stad en mag dat ook voelen", laat burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) weten. 

De stad Gent heeft dit jaar al 1.048 sluikstorters geïdentificeerd. Dat is nu al meer dan in 2019 en 2020. En dat heeft vooral te maken met de hardere aanpak van de stad om sluikstorters op te betrappen. "Onze aanpak van sluikstorten, onder andere door de inzet van sluikstortcamera’s en extra controleurs, werpt zijn vruchten af", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Boete van 120 euro

Mensen die betrapt worden op sluikstorten in Gent, kunnen een boete van 120 euro verwachten. En dat vindt De Clercq zeker niet te veel."Wie sluikstort, toont geen respect voor onze stad en mag dat ook voelen."

De Gentse politie zet in totaal 5 camera’s in, waarvan er 3 zichtbaar zijn. Die zijn bedoeld om mensen te ontraden. Verder observeert de Gentse politie op sommige momenten in burger. Daarnaast gaan ook controleurs van de stad mee op ronde om te kijken waar mensen sluikstorten. 

Week van de Handhaving

Met handhaven raak je verder dan met sensibiliseren
Peter De Leeuw, directeur van afvalintercommunale Verko

Ook Lievegem start met sluikstortcamera's. De inzet van die camera’s komt er net voor de start van de "handhavingsweek". Die vindt plaats van 4 tot en met 10 oktober. Afvalintercommunale Verko hoopt dat ook veel andere gemeenten volgende week aandacht besteden aan sluikstort en zwerfvuil. "We zetten in op sensibilisering, maar merken toch dat we met handhaving een stuk verder geraken", klinkt het bij directeur bij Verko, Peter De Leeuw.

Meest gelezen