Gent organiseert training voor horecapersoneel om ongepast gedrag aan te pakken in nachtleven

Nu het nachtleven weer opstart wil stad Gent het horecapersoneel wapenen tegen ongepast gedrag zoals discriminatie, geweld en handtastelijkheid. Gent organiseert cursussen voor mensen die in café's, restaurants en nachtclubs werken.

Stad Gent wil horecapersoneel beter bewapenen tegen onder andere discriminatie, racisme en handtastelijkheden. Daarvoor organiseert de stad specifieke omstaandertrainingen voor het horecapersoneel. "We willen het personeel gepast leren reageren in verschillende situaties van ongepast gedrag", zegt schepen Astrid De Bruycker (Vooruit).

De workshop past het heel breed toe, er is zowel wat theorie als een echte training. Ongepast gedrag is een ruim begrip en ook manier van reageren kan heel verschillend zijn. "Er zijn situaties waarbij je onmiddellijk kan reageren, andere waarbij je leert om hulp te roepen van buitenaf, of pas achteraf gaat reageren en eerst de aandacht gaat afleiden... Er zijn verschillende manieren waarbij je als omstaander actief kan zijn zodat het slachtoffer zich gesteund voelt. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de dader zijn gedrag corrigeert", benadrukt schepen De Bruycker.

Actieplan antidiscriminatie en antiracisme

De cursussen zijn slechts één deel van het actieplan antidiscriminatie en antiracisme die de stad wil aangaan. Het gaat dan om verschillende handelingen van ongepast gedrag, gaat schepen De Bruycker verder. "Dat kan een seksistische opmerking zijn, er kan sprake zijn van intimidatie of racisme. We hebben de eerste cursus al gegeven aan het horecapersoneel van de Vooruit en ook de logistieke medewerkers, zij gaven aan dat ze enorm veel te maken kregen met de voorbeelden die in de cursus aan bod kwamen." 

Van scholen tot sportclubs

De komende weken zullen zo'n 20 à 30 horecazaken de opleiding volgen. Binnenkort komen er ook gelijkaardige trainingen voor jeugdbewegingen, scholen, sportclubs etc. Ook individuen mogen zo'n omstaandercursus meevolgen. Op de site van stad Gent kan je terecht voor meer informatie.

Meest gelezen