Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Georgische ex-president Micheil Saakasjvili keert terug uit ballingschap en wordt meteen gearresteerd

In Georgië is ex-president Micheil Saakasjvili opgepakt. Hij was nog maar een dag terug in zijn land, na een ballingschap van 8 jaar. Tegen Saakasjvili loopt een gerechtelijk onderzoek wegens mogelijke verduistering en machtsmisbruik.

Micheil Saakasjvili kondigde vanmorgen op Facebook aan dat hij terug in Georgië was. De ex-president verliet in 2013 zijn land om aan het gerecht te ontkomen (zie verder). Na een zelfgekozen ballingschap van 8 jaar keerde hij naar zijn land terug. "Goeiemorgen. Ik groet jullie al vanuit Georgië, na 8 jaar", schreef hij op zijn Facebookpagina. "Ik heb mijn leven en vrijheid geriskeerd om terug te komen."

Saakasjvili riep de bevolking ook op om bij de lokale verkiezingen van zaterdag voor de belangrijkste oppositiepartij te stemmen, de Verenigde Nationale Beweging, een partij die hijzelf in 2001 had opgericht. Hij riep ook op om de dag na de verkiezingen te betogen.

De Georgische autoriteiten ontkenden aanvankelijk met klem dat Saakasjvili de grens met Oekraïne had overgestoken en in het land was. Een video die Saakasjvili gepost had, was volgens de regering vals. De ex-president werd als een clown weggezet.

Maar later op de dag maakte eerste minister Irakli Garibasjvili bekend dat Saakasjvili is opgepakt. Hij werd meteen naar een gevangenis gebracht. Iets wat de premier eerder deze week ook beloofd had, toen Saakasjvili zijn plannen om terug te keren had bekendgemaakt.

Rozenrevolutie

Saakasjvili werd in 2004 president van Georgië, na de zogenoemde Rozenrevolutie, een volksopstand tegen de toenmalige regering van president Shevardnadze. Aanvankelijk was Saakasjvili erg populair, maar dat veranderde na de inval in Zuid-Ossetië, in 2008, die tot een oorlog met Rusland leidde en een kortstondige bezetting van een groot deel van Georgië door de Russen.

Maar ook door beschuldigingen van corruptie en zijn steeds meer autoritaire manier van regeren moest hij aan populariteit inboeten. In 2013 moest hij opstappen. De nieuwe regering startte meteen daarna een gerechtelijk onderzoek tegen Saakasjvili wegens mogelijke verduistering en machtsmisbruik. Volgens Saakasjvili is dat onderzoek politiek gemotiveerd. Om aan vervolging te ontkomen, verliet hij datzelfde jaar nog zijn land. Hij leefde de voorbije jaren in Oekraïne en Nederland.

Meest gelezen