Hans Bonte over niet invoeren van coronapas: “Ik betreur het ten zeerste”

Er komt geen uitbreiding van het Covid Safe Ticket (ook gekend als 'coronapas') in de Vlaamse gemeenten, ook niet in de Vlaams Rand rond Brussel. Burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (Vooruit), betreurt die beslissing. “We voelen ons in de steek gelaten door de Vlaamse overheid.”

De Vlaamse regering besliste vandaag dat er geen coronapas komt in de Vlaamse gemeenten. Ook niet in de gemeenten rond Brussel. Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, betreurt die beslissing. “Het is essentieel en cruciaal om ons vaccinatiebeleid te ondersteunen en extra kracht bij te zetten. Het voelt aan alsof men de Vlaamse Rand en de lokale besturen in de Vlaamse rand, maar ook de organisatoren die ermee willen werken, in de steek laat. En dat betreur ik ten zeerste”, zegt Bonte. 

Hij wil bekijken wat de verantwoordelijkheden van een burgemeester zijn om feesten met minder dan 500 mensen (en dus zonder Covid Safe Ticket) toch te verbieden. “Het feit dat we de coronapas als burgemeester niet kunnen invoeren waar het ons nuttig lijkt voor de vaccinatiegraad voelt aan alsof de Vlaamse overheid ons in de steek laat.”

Beslissen op lokaal niveau

Bonte wil de coronapas in zijn stad voor bepaalde zaken wel invoeren. “Wat ik absoluut zou willen doen, is in ons cultuurcentrum een Covid Safe Ticket regeling organiseren. Ook in onze zorginstellingen zou ik dat graag zien gebeuren. Maar ook voor evenementen, waar niet per se minimum 500 mensen aanwezig zijn, of op vraag van organisatoren.”

Onduidelijkheid

Hans Bonte maakt zich vooral zorgen over de nabijgelegen hoofdstad, waar de vaccinatiegraad lager is. “We krijgen heel wat bezoekers van daar over de vloer. Ik hoor dat we de coronapas niet mogen verplichten, maar betekent dat ook dat we het gebruik ervan niet mogen aanmoedigen? Dat is voor mij op dit moment niet duidelijk”, stelt hij. “Ik heb altijd gezegd dat het weinig zinvol is om dat zeer lineair in de horeca in te voeren in Vilvoorde. In kleinere cafés, klein restaurants, dagbladhandelaars, daar heeft dat volgens mij weinig nut. Maar de grotere horecazaken, waar ook feesten georganiseerd worden, die ook vragende partij zijn om het te doen, daar had ik dat graag toegestaan.”

Meest gelezen