Het Limburgse ondernemersvertrouwen was nog nooit zo groot

In anderhalf jaar tijd heeft het Limburgse ondernemersvertrouwen een gigantische sprong gemaakt: van het diepste dal ooit in april 2020 naar de hoogste top ooit in oktober 2021. Dat blijkt uit de Polsslag Ondernemend Limburg, de bevraging waarmee UNIZO Limburg en VKW Limburg elk kwartaal nagaan hoe de Limburgse ondernemers zelf de economische gang van zaken aanvoelen.

In de POL worden de ondernemers gevraagd naar hun omzet, export,  investeringen en werkgelegenheid in het voorbije kwartaal en hun verwachtingen voor de volgende drie maanden. Anderhalf jaar geleden zaten alle cijfers op een absoluut dieptepunt, maar nu zijn de ondernemers optimistischer dan ooit. Ze verwachten zelfs in het laatste kwartaal van dit jaar een recordaantal mensen aan het werk te kunnen zetten. Alleen de winstmarges sputteren nog. 

Sectoren die het vooral goed doen, zijn diensten, groothandel en productie. De bouwsector boert ook behoorlijk goed en zelfs de detailhandel (de winkels zeg maar), die een enorme crisis heeft gekend, is aan een heropleving begonnen. Het zijn ook vooral die kleine en middelgrote bedrijven, met tussen 5 en 50 werknemers, die voor de boost zorgen. De grotere bedrijven hadden die heropleving al eerder ingezet. Alleen de kleinste bedrijven, met minder dan 5 werknemers kunnen hun sprong vooruit nog niet maken.

Vooral de KMO's zijn verantwoordelijk voor de boost van de cijfers

Bart Lodewijckx - UNIZO-Limburg

“Na 1,5 jaar geconfronteerd te zijn geweest met economische snelheidsbeperkingen, willen onze Limburgse ondernemers opnieuw ondernemen aan 120 km/u, aan volle snelheid dus", zegt Bart Lodewijckx van Unizo Limburg. "De coronacrisis was een ware ondernemerscrisis, maar de meesten hebben het wel overleefd door een combinatie van creativiteit, ondernemerschap en doorzettingsvermogen. En die ondernemers geven vandaag met een recordcijfer in de POL aan dat ze er opnieuw, of nog altijd, staan. In de 15 jaar dat de POL bestaat, was het Limburgse ondernemersvertrouwen nooit hoger. Een bijzonder signaal is ook dat de KMO’s verantwoordelijk zijn voor de boost van het POL-cijfer, en zo mee in pole position staan bij hun grotere collega’s", legt Bart Lodewijckx van UNIZO-Limburg uit.

"Geen kortstondige groeipiek"

Ruben Lemmens van VKW Limburg treedt zijn collega van UNIZO Limburg bij: “Ondanks de naweeën van de coronacrisis in de vorm van grondstof- en bevoorradingsproblemen, ondanks door het dak gaande energieprijzen en ondanks een steeds nijpender wordende arbeidsmarkt, spat de ondernemersgoesting van onze Limburgse bedrijven er vanaf.  Met een kortstondige groeipiek zijn we echter niets. Het is nu zaak om de komende jaren de duidelijk hogere economische groei te kunnen vasthouden en vooral structureel te maken." Lemmens pleit daarom voor een transformatieplan voor de economie, een actieprogramma om de activiteitsgraad op de arbeidsmarkt op te trekken en voor administratieve vereenvoudiging en productieve overheidsinvesteringen in een upgrade van vervoersinfrastructuur, digitale basisinfrastructuur en technologie. 

Een lunchbar in het bedrijf

Een bedrijf waar de ondernemersgoesting altijd is blijven bestaan en dat in volle coronacrisis nieuwe uitdagingen aanging, is zeker Party Constructions uit Hasselt. Het bedrijf verhuurt sinds 2012 podia, tribunes, tenten en toebehoren. Maar corona legde heel de evenementensector lam en dus ook de verhuuractiviteiten van het bedrijf. Maar zaakvoerders Katrien Vancluysen en Andy van de Winckel bleven niet bij de pakken zitten. Zij splitsten hun bedrijfsgebouw in drie delen: één deel voor kantoorruimte, een tweede deel voor verhuur, en het derde deel voor hun lunchbar ‘Roots’, die in juni 2021 openging.

Meest gelezen