1 op 9 Belgische vrouwen krijgt ooit borstkanker, maar "hoe vroeger je ziekte ontdekt, hoe groter kans op genezing" 

1 op de 9 vrouwen in ons land krijgt ooit te horen dat ze borstkanker heeft, België is daarmee koploper in de wereld. Oktober is de internationale maand van de strijd tegen borstkanker en blijft het moment om extra aandacht te vragen voor preventie en screening en voor de patiënten zelf.  

Jaarlijks krijgen in ons land iets meer dan 70.000 mensen te horen dat ze kanker hebben, en bijna 11.000 van die diagnoses gaan specifiek over borstkanker, dat gaat dus om 15% van alle kankers. 1 op de 9 vrouwen in ons land krijgt dus ooit te horen dat ze borstkanker heeft. 

Een duidelijke verklaring daarvoor is er echter niet, zegt professor Ann Smeets, borstchirurg in het UZ Leuven, die gisteravond te gast was in "Laat". "We hebben heel lang gedacht dat we gewoon heel hard zochten en er daardoor meer vonden, maar er zijn best nog wel landen die beter zoeken en een lager voorkomen hebben van borstkanker. Ik ken de verklaring niet, daar is men het niet over eens.” 

Videospeler inladen...

Ondanks de grote hoeveelheid diagnoses, wordt de prognose voor patiënten wel steeds beter. "In termen van 5 jaar kom je op cijfers uit van meer dan 90%. Dat wordt altijd maar beter, maar het blijft natuurlijk belangrijk er aandacht voor te hebben. Hoe vroeger je de ziekte detecteert, hoe hoger de kans op genezing en hoe minder zwaar de behandeling dikwijls is."

Het blijft daarom enorm belangrijk om de eerste symptomen zo snel mogelijk te detecteren. Dat kan een zwelling of een deukje in de borst zijn, een verkleuring, een oneffen huid. "Wanneer iemand zelf ongerust wordt, is dat meestal omdat ze een bolletje voelen in hun borst", legt Ann Smeets uit. "Een deukje in de huid, omdat de tumor er van binnenuit aan trekt, kan een ander teken zijn. Dat is altijd een reden om je te laten controleren, ook wanneer de huid van kleur verandert, een rode huid of wat we een sinaasappelhuid noemen, dan is dat een teken om je te laten controleren."

Een bolletje of een deukje is altijd een reden om je te laten controleren. 

Ann Smeets, borstchirurg UZ Leuven

Het roze lintje en de borstkankermaand zijn intussen een traditie, maar aandacht voor de ziekte blijft essentieel. "We moeten er aandachtig voor blijven, omdat het zoveel vrouwen overkomt. Deze maand kan ook een moment zijn om extra aandacht te hebben voor patiënten die borstkanker gehad hebben, want het is niet omdat de behandeling voorbij is dat het voor hen weer is zoals voorheen. Die ongerustheid blijft bij patiënten altijd omdat je nooit de verlossende boodschap krijgt dat je voor altijd genezen bent", benadrukt professor Smeets. 

Meest gelezen