Radio 2

Kortrijkse Gravenkapel wordt virtueel slagveld van 1302

In de Gravenkapel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk word je vanaf volgend jaar ondergedompeld in het krijgsgewoel van de Guldensporenslag in virtual reality. “Het wordt een multimediale beleving die zijn gelijkenis niet kent”, pronkt schepen van Cultuur, Axel Ronse (N-VA) met het project. CREATE.eu en scenograaf Koen Bovée werken samen aan het project. Vanaf 11 juli 2022 kan je het spectaculaire project gaan bekijken. 

Vandaag werden er al enkele beelden getoond van het project, maar op de Vlaamse feestdag moet de multimediale beleving rond 1302 en Vlaanderen af zijn. “Er is nog veel werk aan de winkel”, zegt Frederique Malbrancke van CREATE.eu, het bedrijf dat het multimediale aspect maakt. “Het wordt keihard werken voor ons team. We zijn met 27 en hebben bijna allemaal ‘game development’ gestudeerd in Howest in Kortrijk. We kennen dus het klappen van de zweep!”

Prestigeproject van bijna 2 miljoen €

“Kortrijk is een fiere Vlaamse stad, die het Vlaamse verleden op een hedendaagse manier wil brengen”, zegt schepen Axel Ronse. “Naast een focus op de Vlaamse geschiedenis en identiteit met onder meer de Guldensporenslag, komt ook het ontstaan van het graafschap Vlaanderen aan bod. We zullen het ook hebben over de symbolen van de Vlaamse identiteit en hoe die tot stand gekomen zijn. Voor het hele project wordt 1,9 miljoen euro uitgetrokken.”

Create.eu

Beelden én verhaal

Met Van Eyck in Gent en Van Gogh in Antwerpen zijn Vlamingen de immersieve, multimediale tentoonstellingen al gewoon. “Maar dit wordt een permanente tentoonstelling en naast beelden en geluid brengen we ook nog een verhaal dat kritisch is en wetenschappelijk werd onderbouwd”, zegt scenograaf Lars Bovée. “De historische kapel en de kerk zijn een droomdécor voor het project. De grote uitdaging is om de sacrale sfeer in de kerk te bewaren zonder zware ingrepen uit te voeren. En dat zal ons lukken, ook al herbeleven de bezoekers aan de Gravenkapel elk half uur de bloederige veldslag van 1302”, glimlacht Bovée.

Groot verdriet

De Kortrijkse deken van de Onze-Lieve-Vrouweparochie Geert Morlion nam met groot verdriet afscheid van de Gravenkapel. “We hielden gisteren de laatste eucharistieviering in deze kapel. Een eeuwenoude traditie wordt hiermee stopgezet. Dat  is het gevolg van de gemengde functie, die de kerk heeft gekregen in het kerkenplan. Het pure reiligieuze hoofdstuk van de Gravenkapel is hiermee afgesloten, maar ik ben wel benieuwd naar de nieuwe bestemming.” 

Create.eu

Kapel en belevingstafels als medium

De kapel zelf wordt helemaal ingenomen door de multimediale voorstelling. Maar in de Onze-Lieve-Vrouwekerk komen er op een drietal plaatsen belevingstafels uitgerust met maquettes, virtual reality-brillen en de nieuwste technieken. “De voorstelling in de Gravenkapel duurt een 20-tal minuten, samen met de tafels heb je een uurtje nodig om alles te bekijken”, zegt Frederique Malbrancke. De tentoonstelling blijft permanent in de OLV-kerk en zal bovendien gratis zijn.  

Meest gelezen