Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken, laatste rustplaats van onze koningen, baadt in feeërieke nieuwe verlichting

Na een project van een jaar is de nieuwe gevelverlichting van de neogotische Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken ingehuldigd. Dat meldt Beliris, de publieke bouwheer voor Brussel. "Een gouden gloed verlicht nu de bogen van de majestueuze kerk en wit licht accentueert de elementen van de gevel die naar de hemel rijzen", omschrijft Beliris het resultaat.

De discrete verlichting is ontworpen door Light to Light en VK Engineering, die een spel van licht en schaduw creëerden om de gevels van het gebouw te accentueren. In totaal waren 350 projectoren en vijf kilometer kabel nodig. Om het energieverbruik te beperken werd gebruik gemaakt van ledverlichting. Verder wordt de lichtintensiteit tussen middernacht en 5 uur 's morgens verlaagd. 

"Het is meer dan een prachtige kerk, het is een symbolisch herkenningspunt van onze hoofdstad. Ik kom uit Laken, dit project raakt me nog persoonlijker. Ik ben dan ook enorm trots om samen met de inwoners dit nieuwe, weelderige hoogtepunt in te huldigen", verklaarde Karine Lalieux (PS), federaal minister bevoegd voor Beliris. 

De crypte van de kerk herbergt de graven van alle Belgische vorsten die regeerden, en hun echtgenotes, evenals enkele leden van de Belgische koninklijke familie. De werken, die één miljoen euro kostten, werden uitgevoerd door aannemer VSE. 

Meest gelezen