Leerkrachten De Leerexpert in Antwerpen halen zelf hun leerlingen thuis op: nog probleem met vervoer

Leerkrachten van twee nieuwe vestigingen van school De Leerexpert, op de Luchtbal in Antwerpen, hebben vandaag zelf hun leerlingen opgehaald. De Lijn had laten weten dat ze geen schoolvervoer kon aanbieden. In de twee vestigingen, waar buitengewoon onderwijs wordt aangeboden, is plaats voor 26 kinderen.

Het plaatstekort in het buitengewoon onderwijs is een oud zeer. Recent besliste het Stedelijke Onderwijs om twee nieuwe vestigingsplaatsen van de Leerexpert te openen, ondergebracht in een bestaande stedelijke basisschool. De Leerexpert is een groep lagere en secundaire scholen van het stedelijk onderwijs die buitengewoon onderwijs aanbieden. 

In de nieuwe vestigingen op de Luchtbal starten vandaag 13 kleuters en 13 lagereschoolkinderen in het type 2, dat wil zeggen buitengewoon onderwijs voor kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke handicap. "Er is een hele grote wachtlijst voor leerlingen type 2.  De stad had beslist om dit jaar nog 26 plekjes te creëren, een heel mooi initiatief", zegt Katrien Vandenbril, directeur van De Leerexpert Columbiastraat. 

Onvoldoende busvervoer

Alles was klaar voor de eerste schooldag, er werden nieuwe leerkrachten aangeworven en de verbouwingswerken waren achter de rug. Maar er stelde zich een probleem met het vervoer. "Normaal regelt De Lijn het busvervoer voor ons. Maar zij lieten weten dat ze geen bussen hebben, en dat ze ons niets kunnen bieden. Dat is dus een groot probleem", gaat Vandenbril verder.

 We wilden absoluut dat geen enkel kind de start mist vandaag 

Katrien Vandenbril , directeur van De Leerexpert Columbiastraat

"Voor vandaag hadden we een alternatief. 16 leerlingen konden geholpen worden door het busvervoer naar de andere scholen te reorganiseren. De overige kinderen werden ofwel gebracht door de ouders, of door de leerkrachten. Zelfs de  kinderverzorgster was bijgesprongen. We wilden absoluut dat geen enkel kind de start mist vandaag", zegt Vandenbril.

De Lijn werkt aan oplossing

Voor maandag is er nog geen oplossing. "Wij rekenen daarvoor op De Lijn. Onze leerkrachten mogen niet zomaar met leerlingen rijden en doen dat onbezoldigd, dat is natuurlijk geen definitieve oplossing", zegt Vandenbril. 

De Lijn zegt dat ze volop aan het zoeken zijn naar een oplossing. "Het gaat hier over een bus die beschikbaar is met 20 plaatsen, de exploitant van de bus had niet onmiddellijk een grotere bus ter beschikking. We gaan nu na of er bussen gewisseld kunnen worden en we gaan ook kijken of bestaande ritten gereorganiseerd kunnen worden", zegt Marco Demerling van De Lijn.

Meest gelezen