Maïsoogst in Wuustwezel zorgt voor extra drukte op de weg: "Wij vragen de landbouwers extra op te letten"

In Wuustwezel is de maïsoogst begonnen en de gemeente roept de landbouwers op extra voorzichtig te zijn op de weg. De oogst is voor hen een drukke periode. "De landbouwers zitten vaak onder tijdsdruk en dat kan voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen", zegt de schepen van Landbouw  May Aernouts. 

De maïsoogst is weer begonnen dit jaar en in Wuustwezel rijden enorme machines van de ene akker naar de volgende. "Wij zijn een grote landbouwgemeente. Hier zijn maïsvelden zo ver je kan kijken. En met de start van de oogst komt dat landbouwverkeer weer veelvuldiger op straat", vertelt de schepen van Landbouw May Aernouts op Radio 2 Antwerpen.

De zwakke weggebruiker kan wel eens bang zijn van die imposante machines

May Aernouts, schepen van Landbouw

"Maïshakselaars en tractoren met opraapwagens rijden op onze landelijke wegen maar ook door onze dorpskern. Wij roepen daarom op om echt voorzichtig te zijn. Landbouwers en loonwerkers zitten vaak met tijdslimieten dus dit is voor hen best een stresserende periode. Maar ze moeten begrijpen dat de zwakke weggebruiker wel eens bang kan zijn van die imposante machines. Ook vragen we hen het vervuilde wegdek zo snel mogelijk proper te maken, want modder en zand verhogen het risico op een ongeval", aldus de schepen. 

Wederzijds respect

Weliswaar vraagt de gemeente langs beide zijden om respect. Ook aan de bewoners vragen ze begrip voor de landbouwers op de weg, zodat die hun job goed kunnen uitoefenen.

"We hebben hier in Wuustwezel trouwens ook een project om tot dat wederzijds respect te komen: "Verkeersveiligheid op den buiten". Elk jaar gaan we met de leerlingen van het vierde leerjaar naar een landbouwbedrijf. Aan de hand van doe-opdrachtjes leren zij daar hoe al die machines werken en rijden. En ook hoe zij als fietser proactief kunnen deelnemen aan het verkeer als ze zo'n machines tegenkomen", vertelt May Aernouts nog.

Meest gelezen