Mededingingsautoriteit vervolgt vier grote sigarettenfabrikanten voor uitwisseling prijzen

Het Auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) gaat vier sigarettenfabrikanten vervolgen omdat ze informatie zouden uitgewisseld hebben over hun prijzen. Dat is in strijd met het mededingingsrecht, aldus de mededingingswaakhond.

Het gaat om lokale filialen van de internationale tabaksreuzen Philip Morris International, Imperial Brands, Japan Tobacco en British American Tobacco PLC. De vier zijn samen goed voor meer dan 90 procent van de sigarettenmarkt in België. Het auditoraat, het onderzoeksorgaan van de BMA, had een onderzoek geopend in mei 2017, gevolgd door huiszoekingen de maand nadien. 

Volgens de auditeur hebben de bedrijven jaren lang herhaaldelijk informatie uitgewisseld over hun toekomstige prijzen via groothandelaren. De zaak verhuist nu naar het Mededingingscollege, het beslissingsorgaan van de BMA. Die moet nu oordelen wat er met de zaak zal gebeuren. 

Meest gelezen