COPYRIGHT KRIS VANDEVORST

Modernistisch huis in Roeselare wint Onroerenderfgoedprijs: kijk binnen in deze parel uit de jaren 30

Een modernistisch huis van architect De Bruycker in Roeselare wint de Onroerenderfgoedprijs 2021, ter waarde van 15.000 euro. De bewoners hebben het huis met veel geduld en liefde in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Ze zijn "enorm blij en verrast" en zien de prijs als een erkenning voor 20 jaar inspanning. Hun project haalde het van gerestaureerde panden in Leuven en Wemmel. 

Aan de rand van Roeselare naast het industriegebied van de haven staat een bijzonder gebouw: de woning-De Bruycker, genoemd naar de architect Joseph De Bruycker. Het is een kleurrijke, modernistische woning uit 1932, gebouwd in opdracht van de eigenaar van een naburige betonfabriek. De huidige bewoners zijn het huis al tientallen jaren zorgvuldig en met veel passie in de originele staat aan het herstellen.

Hun project krijgt nu de Onroerenderfgoedprijs, voorheen bekend onder de naam Monumentenprijs, goed voor 15.000 euro. Die jaarlijkse prijs -nu voor de zesde keer uitgereikt - beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. Ook de publieksprijs, met 2.002 van de  5.112 stemmen, is voor de woning-De Bruycker.  Roeselare haalde het van Leuven (het Hotel d'Udekem d'Acoz, nu deel van het Sint-Pieterscollege) en van Wemmel (Villa Mon Désir). Het thema dit jaar was erfgoed dat niet publiek toegankelijk is. Er waren 26 kandidaten.

Wonen in een monument stemt nederig

De eigenaars en bewoners van het huis, Katrien Jansoone en Tom Priem, reageren heel blij en verrast: "Dit is een erkenning voor het werk van de voorbije 20 jaar." Wonen in een monument stemt ook nederig, volgens Priem, "want de verdienste is eigenlijk voor de visionaire architect en de opdrachtgever die hem destijds carte blanche gaf". 

COPYRIGHT KRIS VANDEVORST

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) overhandigde de Onroerenderfgoedprijs 2021 tijdens een feestmoment in De Bijloke in Gent: “De restauratie is voor de bewoners een levenswerk. Met de uitgevoerde werken hebben ze hun woning opnieuw opgewaardeerd tot een voorbeeld van de interbellumarchitectuur; klaar voor een nieuw hoofdstuk.”

Voor het imposante huis in Roeselare sloeg architect Joseph De Bruycker de handen in elkaar met kunstenaar Victor Servranckx. De bel-etagewoning is ruim en licht, met een authentiek interieur, een bijzondere schoorsteenmantel, kleurrijke vloeren en ook een van de eerste “Cubex”-inbouwkeukens in Vlaanderen. Sinds 2001 is de woning beschermd door de Vlaamse overheid. "Het is heel fijn wonen hier," zegt Katrien Jansoone, "de ruimtelijkheid is heel fijn, met die grote ramen. En ondanks dat het huis bijna een eeuw oud is, is het heel modern."

Neem hier een kijkje in de woning-De Bruycker: 

Toen alle elementen in ere hersteld waren, vielen de puzzelstukjes van het huis in elkaar

In de jaren 90, toen de huidige eigenaars het kochten, was het gebouw in slechte staat. Niet dat er veel vernield was, maar er zat wel veel verstopt, bijvoorbeeld de geometrische vloeren van Victor Servranckx. De ramen waren vervangen en op de gevel zat een storende bekleding. 

Niet-authentieke elementen zijn intussen weggehaald en teruggebracht naar het originele ontwerp. Dat in evenwicht brengen met hedendaags comfort is allerminst eenvoudig, getuigden de bewoners nog tijdens rondleidingen op Open Monumentendag. Maar de jury van de Onroerenderfgoedprijs was onder de indruk: “Ze kozen steevast voor behoud en restauratie, ook al was vervanging soms gemakkelijker of goedkoper.”

Eigenaar Tom Priem bedankte zijn vier kinderen voor hun geduld: "Wonen in een monument is geen sinecure. Er was indertijd waterinsijpeling of de kinderen moesten wachten om hun kamer in te richten omdat de juiste kleur voor de muren moest gevonden worden. Kleine, dagdagelijkse dingen die geduld vergen en die onze jeugd heeft helpen dragen."

Bewoner Katrien Jansoone: "Wanneer alle elementen in ere hersteld waren, vielen de puzzelstukjes van het huis in elkaar. Dan zie je hoe alles bij elkaar past. Dat was een bijzonder moment." Na zo'n 20 jaar inspanningen is haar conclusie: "De woning is weer leefbaar naar de normen van 2021 en heeft toch haar ziel behouden." Maar het werk is nog niet af, onder meer de inkomhal komt nog aan de beurt.

COPYRIGHT KRIS VANDEVORST

Voor de Onroerenderfgoedprijs dongen nog twee projecten mee: het Hotel d’Udekem d’Acoz in Leuven, nu onderdeel van het Sint-Pieterscollege en Villa Mon Désir in Wemmel. Zij krijgen elk 2.500 euro. 

Een eervolle vermelding gaat naar de vrijwilligers van Natuurpunt Lommel, voor hun werk aan de vloeiweiden van de Grote Watering. Een systeem van irrigatie uit de 19e eeuw, dat nog altijd werkt en zowel cultuurhistorische als ecologische waarde heeft. Al meer dan 40 jaar zijn vrijwilligers in de weer om smalle greppels of "zoeven" open te houden. 

Bekijk hun werk hier: 

Meest gelezen