Foto: Welzijnszorg Kempen

Oproep aan senioren in de Kempen: kijk regelmatig gele doos met medische informatie na

Senioren in de Kempen krijgen het advies om de inhoud van hun gele doos geregeld na te kijken en up-to-date te houden. De gele doos is een soort van brooddoos waarin belangrijke medische informatie zit. Die kan nuttig zijn voor hulpdiensten bij noodgevallen. Maar de gele doos is alleen zinvol als de informatie regelmatig aangepast wordt.

In de Kempen krijgen zo'n 65.000 inwoners van 65 jaar en ouder dit jaar een gele doos. Daarin zit belangrijke medische informatie, zoals bijvoorbeeld ziektes waaraan iemand lijdt of medicatie die hij neemt. Voor de hulpdiensten is dat cruciale informatie in noodgevallen. De gele doos wordt best bewaard in de koelkast, en met een sticker aan de binnenkant van de voordeur zijn hulpverleners op de hoogte dat er een gele doos in huis is. 

Telefoonnummers van contactpersonen kunnen veranderd zijn, of de medicatielijst

Rosette Broeckx (Seniorenraad Turnhout)

Maar die gele doos heeft alleen maar zin als de informatie die erin zit juist is. "Iemand kan de diagnose hebben gekregen van een chronische ziekte, of een ingreep gehad", zegt Rosette Broeckx van de seniorenraad in Turnhout, één van de trekkers van het project. "Het kan ook zijn dat de telefoonnummers van de contactpersonen veranderd zijn. Ondertussen is er een vakje waar kan aangeduid worden of men ingeënt is tegen corona. Ook de medicatielijst kan veranderen." 

In 11 Kempense gemeenten zijn de dozen al verdeeld. In Balen, Dessel, Retie en Mol start de verdeling vandaag.

Meest gelezen