Viroloog Steven Van Gucht: "Draag nog steeds uw mondmasker op drukke plaatsen, zoals op zondagmorgen bij de bakker"

Vanaf vandaag wordt de mondmaskerplicht op veel plaatsen afgeschaft, zeker in Vlaanderen. Toch blijft het een gezonde reflex om het mondmasker altijd bij te hebben, zegt viroloog Steven Van Gucht op de wekelijkse persconferentie van het wetenschappelijk instituut Sciensano. "Als u de deur uitgaat, neem dan niet alleen uw portefeuille en uw sleutels, maar ook nog steeds uw masker mee. Zo kan u uzelf en anderen blijven beschermen op plaatsen waar dat nuttig is."

In Vlaanderen is het mondmasker vanaf vandaag enkel nog verplicht op het openbaar vervoer, in de zorginstellingen, bij de contactberoepen en bij evenementen binnen met meer dan 500 mensen zonder Covid Safe Ticket. Op het werk, in de winkels en in de horeca hoeft het niet meer. 

Wanneer u milde klachten heeft met maar één symptoom, is een mondmasker dragen aan te raden

Viroloog Steven van Gucht

Toch raadt Van Gucht aan om je mondmaskervoorraad nog niet meteen weg te gooien. "Het is nog steeds een goed idee om een masker te dragen wanneer u dicht contact hebt met oudere of kwetsbare personen en op drukke plaatsen binnen, bijvoorbeeld bij de bakker op zondagmorgen."

"Ook wanneer u milde klachten heeft met maar één symptoom, is een mondmasker dragen aan te raden. Als u enkel wat hoofdpijn heeft, keelpijn of een lopende neus, blijft het een goed idee om een masker te dragen in het bijzijn van anderen en indien mogelijk om van thuis uit te werken."

Bij één mild symptoom is een test niet nodig. "Bij een aanhoudende hoest of een moeilijke, pijnlijke ademhaling, of bij een combinatie van meerdere symptomen, zoals keelpijn én een lopende neus blijven onmiddellijke isolatie en een test nog steeds aangewezen."

Optimisme

De coronacijfers evolueren momenteel vrij gunstig. De besmettingen en ziekenhuisopnames nemen lichtjes af. "Ook bij kinderen van 0 tot 9 jaar lijkt het aantal besmettingen te stabiliseren of zelfs licht te dalen", zegt Van Gucht. 

We hebben geen indicaties dat scholen een belangrijke katalysator zijn voor de pandemie

Viroloog Steven Van Gucht

"Het aantal besmettingen en uitbraken in het Nederlandstalig onderwijs nemen af. In het Franstalige onderwijs nam het aantal uitbraken de afgelopen week nog lichtjes toe. De impact van het nieuwe schooljaar lijkt daarmee momenteel beperkt en dat vooral in Vlaanderen. We hebben geen indicaties dat scholen een belangrijke katalysator zijn voor de pandemie." 

"We volgen de meest optimistische voorspellingen. Dat is goed nieuws, maar de pandemie is nog niet gedaan."

"Volgens Europese voorspelling is het gevaarlijk om in gebieden waar er een lage of gemiddelde vaccinatiegraad is alle maatregelen al los te laten deze herfst. Dan zouden de ziekenhuizen opnieuw overbelast kunnen geraken. Het is dus erg belangrijk dat we er alles aan doen om de vaccinatiegraad in Brussel en Wallonië te verhogen."

In Brussel en Wallonië moet je wel nog op meer plaatsen een mondmasker dragen, net omdat daar een lagere vaccinatiegraad is dan in Vlaanderen. 

Meest gelezen