Foto's in dit artikel: © Koninklijk Paleis/ Bas Bogaerts

Van "Sunday roast" op menu tot spelletjes croquet: ontdek hier samen met prinses Elisabeth het studentenleven in Oxford

Kroonprinses Elisabeth (19) start vandaag haar studentenleven aan het Lincoln College van de universiteit van Oxford, waar ze de komende jaren Geschiedenis en Politiek zal studeren. Van "Sunday roast" op zondag over spelletjes croquet in de kleine collegetuin tot nachtelijke bibuurtjes: onze ploeg kon vorige week samen met Elisabeth al een glimp opvangen van hoe haar studentenleven eruit zal zien. Bekijk hieronder de beelden.

Het is nu officieel: vanaf vandaag is prinses Elisabeth studente aan het Lincoln College van de prestigieuze Britse universiteit van Oxford. Drie jaar lang zal ze daar de studierichting Geschiedenis en Politiek volgen.  

Samen met Cambridge behoort Oxford tot de oudste, beroemdste en meest prestigieuze universiteiten van het Verenigd Koninkrijk. Ook dit jaar werd Oxford uitgeroepen tot "beste universiteit van de wereld". Plekjes zijn gegeerd, maar binnengeraken is geen sinecure. Elk jaar zijn er 22.000 aanvragen, en slechts 3.300 plaatsen. Je moet hoge cijfers hebben én slagen voor een aartsmoeilijke proef om er te mogen studeren. Prinses Elisabeth heeft die procedure net als alle andere studenten moeten doorlopen. 

Daarnaast is er ook het financiële plaatje natuurlijk - al zal Elisabeth zich daar weinig zorgen over moeten maken. Studeren kost er voor buitenlandse studenten per jaar ongeveer 29.500 pond (34.000 euro). Stel dat je dat bedrag niet op tafel kan leggen, kan je wel altijd een beroep doen op een studiebeurs. "Studeren hier is dus voor de happy few, maar niet noodzakelijk voor de rich happy few", klinkt het bij Dirk Van Hulle, een Vlaamse professor die al twee jaar lesgeeft aan Oxford.

Helemaal onbekend is het Verenigd Koninkrijk niet voor Elisabeth, want eerder rondde ze haar middelbare school af in Wales. Toch zal het ongetwijfeld een spannende dag zijn. Veel studenten zullen de spanning wel herkennen: een nieuwe stad, een nieuwe omgeving, een nieuwe studierichting... Om haar wegwijs te maken in en rond de prachtige omgeving van het Lincoln College kreeg Elisabeth vorige week al een rondleiding door de Italiaanse Mariachiara, die er doctoreerde. Uitgedost in een jeans, een roze pull en witte sneakers volgde Elisabeth Mariachiara door de middeleeuwse, imposante gebouwen. 

Zo leerde ze waar haar "pigeonhole" is, haar postvakje waar ze brieven, chocolaatjes of cadeautjes van het thuisfront zal ontvangen. 

Prinses Elisabeth krijgt een hartelijk welkom en onze reporter Pascale Mertens mocht daarbij zijn, bekijk het hier:

Videospeler inladen...

Gang in, gang uit. Trap op, trap af. Zware houten deuren, krakende vloeren, bombastische ruimtes. Wie niet vertrouwd is, zal ongetwijfeld wel eens verloren lopen op Lincoln College. 

Het Lincoln College is een van de 45 colleges van Oxford. In 1427 werd het gesticht door de toenmalige bisschop van Lincoln, Richard Fleming. Vandaag de dag studeren er ongeveer 300 undergraduates en 300 postgraduates. Prinses Elisabeth zal er in de voetsporen treden van bekende oud-studenten als thrillerauteur John le Carré, actrice Emily Mortimer en de huidige Britse minister van Financiën Rishi Sunak. Wil je meer weten of het Lincoln College? Lees dan dit artikel

Typisch is ook de eetzaal, waar er traditiegetrouw elke dag gedineerd wordt. "Een informeel diner om 18 uur en een formeel diner om 19 uur", vertelt Mariachiara. Voor dat formele diner zal Elisabeth elke keer haar "gown" moeten dragen, haar zwarte studentengewaad. Hoe dat diner verloopt? "Als alle studenten binnen zijn, wordt er met een hamer geklopt. Dan komen de rector en de professoren binnen, die aan een hogere tafel mogen zitten. Nog een hamerslag en een Latijns gebed later mogen de studenten gaan zitten en wordt er gegeten."

Lincoln heeft de reputatie om uitstekend eten te serveren, dankzij een legendarische chef-kok, van wie het portret hier hangt

"Lincoln heeft de reputatie om uitstekend eten te serveren dankzij een legendarische chef-kok, van wie het portret hier hangt", vertelt Mariachiara trots. "Het leukste zijn de zondagen, dan is er een brunch en 's avonds Sunday roast (een traditioneel Brits gerecht, met geroosterd vlees en gebakken aardappelen, red.)."

Maar de allerleukste tijd is de kerstperiode, verklapt Mariachiara. "Dan wordt de haard hier aangestoken en is er een grote kerstboom." "Oh, that's nice", laat Elisabeth zich ontvallen. 

Elke avond twee diners en Sunday roast op zondag, bekijk hier hoe er gedineerd wordt op Lincoln College:

Videospeler inladen...

Uiteraard kan een bezoekje aan de beroemde bibliotheek van het college niet ontbreken. De 18-eeuwse All Saints Church, waar de bibliotheek gevestigd is, is één van de blikvangers van de stad. Naar schatting staan hier 60.000 boeken. "Prachtig", vindt ook prinses Elisabeth. 

De prachtige bibliotheek van Lincoln College is gevestigd in een kerk.
© Zoonar.com/Serg Zastavkin (Sergey Pristyazhnyuk) - creative.belgaimage.be

"De bib is open tot twee uur 's nachts, handig als je 's nachts last minute nog iets moet herschrijven", lacht Mariachiara. De beste plek om te zitten? De prachtige houten banken, verklapt ze. "Maar die zijn het snelste weg, uiteraard." "Waar staan de geschiedenisboeken", wil Elisabeth nog weten. Handig voor haar studie natuurlijk.

Het merendeel van de tijd zal ze "tutorials" krijgen, waarbij je in kleine groepjes - of zelfs één-op-één les krijgt van de proffen. "Je leert door te discussiëren", vertrouwt Mariachiara haar toe. "Je wordt dus echt uitgedaagd", vraagt Elisabeth. "Wow, dat moet soms intimiderend zijn." Naast die tutorials zal ze ook hoorcolleges krijgen en aan zelfstudie doen - waarbij ze zelf vaak essays zal moeten schrijven.

Het voordeel van dit systeem om in kleine groepjes te studeren, is dat je aangemoedigd wordt om te spreken, vertelt Dirk Van Hulle, een Vlaamse professor die al twee jaar lesgeeft aan Oxford. "Je kan je niet wegstoppen in een grote massa, je wordt echt gestimuleerd."

In de bib zal prinses Elisabeth ongetwijfeld heel wat uren slijten, bekijk hier de rondleiding:

Videospeler inladen...

Maar naast studeren is het ook belangrijk om voldoende te ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld in de kleine tuin van het college. "Je kan hier zitten op de bankjes of het gras, picknicken of een spelletje croquet spelen." Al is het weer vaak een spelbreker. "Maar als de zon schijnt, verandert iedereen hier." Iets wat prinses Elisabeth - met haar ervaring met het Belgische weer - alleen maar kan beamen.

Bekijk hier de tuin waar alleen studenten welkom zijn:

Videospeler inladen...

Naast ontspannen in de tuin is ook "punting" een favoriet tijdverdrijf van studenten. Het is een eeuwenoude traditie, waarbij toeristen, inwoners of studenten met een bootje op de rivier Cherwell varen. 

Prinses Elisabeth kon al een eerste boottochtje maken, bekijk de beelden hier:

Videospeler inladen...

Et voila, zo is prinses Elisabeth helemaal klaar voor haar eerste jaar. Of professor Van Hulle nog raad heeft voor haar? "Geniet van Oxford. Geniet ervan om student te zijn. En als het eens wat minder gaat: keep calm and carry on."

"In Oxford kan prinses Elisabeth nog opgaan in de massa, daar hoeft ze even geen toekomstig staatshoofd te zijn", vertelt royaltywatcher Pascale Mertens. Bekijk hier haar verslag voor "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen