Spectaculair: zeildrone op Atlantische Oceaan filmt voor het eerst orkaan van binnenuit

Amerikaanse wetenschappers hebben een met camera uitgeruste zeildrone bestuurd die van binnenuit de over de Atlantische Oceaan razende orkaan Sam filmde, zo blijkt uit vrijgegeven beelden.

De bewuste beelden zijn vrijgegeven door de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een federale instantie die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie. Ze tonen hoe de zeildrone, die eruitziet als een robotachtige surfplank, tegen vijftien meter hoge golven vecht en windstoten van meer dan 190 kilometer per uur weerstaat.

De "saildrone" is ontwikkeld door een in de Baai van San Francisco gevestigd bedrijf met dezelfde naam. Het is de eerste in zijn soort en helpt wetenschappers data te verzamelen over orkanen, zoals windsnelheid en -richting, luchtdruk, temperatuur, zoutgehalte en vochtigheidsgraad.

"We verwachten voorspellingsmodellen te verbeteren die snelle intensivering van orkanen voorspellen", zei NOAA-wetenschapper Greg Foltz over het nut van de zeedrone. "Snelle intensivering, wanneer orkaanwinden binnen enkele uren in kracht groeien, is een ernstige bedreiging voor kustgemeenschappen."

Meest gelezen