Veel veiligheidsmaatregelen morgen bij het opblazen van schouwen en koeltorens van Langerlo in Genk

In Genk worden morgen de koeltorens en schoorstenen van Langerlo opgeblazen. Dat gaat gepaard met heel wat veiligheidsmaatregleen, maar het publiek kan het spektakel wel volgen vanop de oude Ford-terreinen.

De afbraak van de koeltorens en schoorstenen van de vroegere elektriciteitscentrale uit 1974 was al eerder gepland. Maar omdat zo'n spektakel altijd veel toeschouwers lokt, was het uitgesteld in volle coronaperiode. Morgen worden heel wat veiligheidsmaatregelen genomen. Zo wordt een perimeter van 200 meter ingesteld rond de centrale, de scheepvaart wordt stilgelegd, en de bewoners van 3 sluiswachtershuizen in de buurt worden uit voorzorg geëvacueerd. "Voor de woningen wordt ook een containermuur geplaatst zodat de luchtdruk en de stofwolk geen schade kunnen veroorzaken, want die huizen liggen maar op 60 meter van de centrale. Fluvius en Fluxys, de beheerders van de grote gasleidingen in de buurt, hebben die geïsoleerd en er ook sensoren op geplaatst zodat de toestand heel de tijd in de gaten kan gehouden worden", legt burgemeester Wim Dries (CD&V) van Genk uit. 

Publiek is welkom op afstand

Wie wil, kan de sloop van de koeltoerens en schoorstenen van Langerlo van dichtbij volgen, vanop de oude Ford-terreinen. De stad gaat voor de sloop nog een Be-Alert uitsturen om de inwoners te waarschuwen voor de luide knallen. 

Nieuwe industrietoekomst

Eenmaal de torens weg zijn, zal dat wel een invloed hebben op de skyline van Genk. "Die zie je inderdaad van ver liggen, als je bijvoorbeeld met het vliegtuig in Luik landt, zie je ze al. Dus dat zal wel aanpassen zijn. Anderzijds is er de ambitie van de Group Machiels om op het terrein nieuwe industriële activiteiten te ontwikkelen en zo krijgt die plek een nieuwe toekomst", besluit burgemeester Dries.

Meest gelezen