Venezolanen met stapels bankbriefjes in hun handen, het was niet meer weg te denken uit het straatbeeld.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Een brood kost niet langer 7.000.000 bolivar, Venezuela schrapt nullen op bankbriefjes om gebruiksgemak te verhogen

Venezuela past voor de derde keer in dertien jaar zijn munt aan. Voortaan geen briefjes van 1.000.000 bolivar meer, de hoogste eenheid is nu 100 bolivar. Het gebruik ervan wordt zo heel wat gemakkelijker, zowel in cash als digitaal, maar de economische situatie van de Venezolanen wordt er niet bepaald beter door.

Het Latijns-Amerikaanse land kent een van de hoogste inflaties ter wereld. Zo hoog dat de Venezolaanse centrale bank er zelfs niet meer over communiceert. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat de inflatie tegen het eind van het jaar rond de 5.500 procent.

De nationale munt, de bolivar, is niets meer waard. Het gevolg is dat er steeds meer nullen op de bankbriefjes terechtkwamen. Een briefje van 1.000.000 bolivar was tot vandaag slechts 0,25 dollar waard (22 eurocent). Betalen met de bolivar werd zo een hele klus, transacties en rekensommen werden steeds moeilijker. 

Om een voorbeeld te geven: voor een simpel brood moest de Venezolaan tot vandaag 7 miljoen bolivar neerleggen of 7 bankbriefjes van 1.000.000. Een fles frisdrank kostte 8 miljoen bolivar. Bovendien werden die briefjes van 1 miljoen steeds schaarser, waardoor je het met kleinere - en dus veel meer - briefjes moest oplossen. Venezolanen met stapels bankbriefjes in de hand waren niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Maar ook digitale transacties verliepen steeds moeilijker.

Archieffoto, maart 2021: een Venezolaan toont een gloednieuw briefje van 500.000 bolivar. In maart werden nog nieuwe briefjes ingevoerd, waardoor het grootste briefje niet langer 50.000 maar plots 1.000.000 bolivar waard was. Nu worden ze dus opnieuw geschrapt.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

De regering heeft nu beslist om de munt opnieuw aan te passen en een groot aantal nullen te schrappen. Zo verdwijnen de briefjes van 1 miljoen bolivar en een aantal lagere eenheden. Het briefje met de hoogste eenheid wordt nu een briefje van 100 bolivar, wat ongeveer 25 dollar waard is. De waarde die een briefje van 1 miljoen bolivar tot vandaag had (0,25 dollar) staat nu dus gelijk aan een briefje van 1 bolivar.

De Venezolaanse centrale bank benadrukt dat het niet om een devaluatie van de munt gaat. De bolivar zal niet meer of minder waard zijn, luidt het, de maatregel is enkel bedoeld om het gebruiksgemak te verhogen. 

Het is niet de eerste keer dat Venezuela dit trucje toepast. In 2008 schrapte de toenmalige president Hugo Chávez al enkele nullen, in 2018 deed huidig president Nicolás Maduro hetzelfde. En nu dus een derde keer in dertien jaar.

En dat terwijl er in maart net nog nieuwe briefjes in omloop werden gebracht, waardoor het grootste briefje niet meer 50.000 bolivar waard was, maar 1.000.000. Ook briefjes van 500.000 bolivar kwamen op de markt. Nu worden al die grote briefjes dus weer geschrapt.

De vraag is hoelang de huidige briefjes zullen standhouden. De hyperinflatie was de voorbije jaren zo hoog dat het schrappen van enkele nullen in 2018 in anderhalf jaar eigenlijk al tenietgedaan werd.

Meer gebruiksgemak, zelfde malaise

Betalen in bolivars mag dan voortaan wat vlotter verlopen, de maatregel zal de economische crisis in het land geenszins oplossen en de Venezolaan zal er ook niet beter van worden. En dat het merendeel van de bevolking straatarm is, bewijst nog maar eens een nieuwe studie.

3 op de 4 Venezolanen leven vandaag in extreme armoede, stelden onderzoekers van de Katholieke Universiteit Andrés Bello in Caracas vast. Met extreme armoede wordt bedoeld dat iemand met minder dan 1,9 dollar per dag moet rondkomen (1,64 euro). 

De armoede was al hoog in Venezuela, de coronapandemie en de aanhoudende brandstofcrisis in het land hebben het probleem nog groter gemaakt, concluderen de onderzoekers.

Venezuela heeft nochtans de grootste oliereserves ter wereld, maar een combinatie van factoren (Amerikaans embargo, te weinig investeringen en slecht beheer) hebben de olie-industrie doen instorten. En daardoor vervlogen ook zowat alle inkomsten van de overheid.

De economische crisis leidde vervolgens ook tot een humanitaire crisis, met voedseltekorten en extreme armoede. Venezuela kent dan ook een van de grootste migratiegolven ter wereld. Meer dan 5,5 miljoen mensen hebben hun land verlaten.

2021 AP

Meest gelezen