AFP or licensors

Vanaf vandaag heb je een internationaal paspoort nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen

Vanaf vandaag moet iedereen die naar het Verenigd Koninkrijk wil reizen over een geldig internationaal paspoort beschikken. Dat is een van de gevolgen van de Brexit. De maatregel zou grote gevolgen kunnen hebben voor het internationale toerisme naar het Verenigd Koninkrijk. Bekijk en beluister onze reportages ter plaatse.

Een weekendje Londen of een reisje naar de Schotse highlands? Tot nog toe had je als Belg enkel je identiteitskaart nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Maar na de Brexit - de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie - heeft de Britse regering beslist dat alle inwoners van de Europese Unie een internationaal paspoort nodig hebben. 

De maatregel gaat vandaag in. Inwoners van landen buiten de Europese Unie hebben zelfs een visum nodig.  

De maatregel zou grote gevolgen kunnen hebben voor het internationaal toerisme naar het VK. Nu al zijn er bijvoorbeeld Vlaamse scholen die beslist hebben om geen uitstapjes meer te doen naar Londen, omdat de kosten te hoog oplopen.

Voor een paspoort betaal je 60 à 80 euro en niet elke leerling heeft een paspoort thuis liggen.

Wordt het paspoort een rem op het toerisme in het VK? Bekijk de reportage van Ivan Ollevier uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

In Londen willen de gidsen nu bekomen dat jongeren en schoolkinderen geen paspoort nodig zouden hebben om naar het VK te reizen. Ze zijn daarover in overleg met het stadsbestuur.

De toeristische sector kreeg net als in andere landen ook in het Verenigd Koninkrijk een ferme klap door de coronapandemie. De sector snakt naar toeristen, naar de situatie zoals voor de pandemie. Hoe groot de gevolgen van de paspoortmaatregel zullen zijn, moet nog blijken. De Vlaamse erkende gids Patricia Verhoestrate vreest dat het wel degelijk een probleem zal worden. "De regering schiet zich zelf in de voet."

"De regering beseft niet welke impact dit kan hebben." Veerle De Vos liet zich in Londen rondleiden door de Vlaamse gids Patricia Verhoestrate, beluister haar reportage uit "De ochtend":

Meest gelezen