Vleermuizenprobleem in museum Slag der Zilveren Helmen in Halen: "Ze doen het alarm afgaan"

In het museum Slag der Zilveren Helmen in Halen kampen ze met een vleermuizenprobeem. De diertjes verstoppen zich achter schilderijen en gordijnen, maar laten ook keutels achter op de vitrinekasten en de maquette van het slagveld. 's Nachts laten ze het alarm afgaan. 

Het musem Slag der Zilveren Helmen in Halen is ondergebracht in een oude schuur, en dat maakt het museum erg aantrekkelijk voor vleermuizen. "Kerken, kastelen, oude schuren, ... dat zijn hun lievelingsplekjes", weet conservator Julien Strobants. "En dus hier zitten ze ook graag, ondanks het feit dat hier Duitsers zitten", grapt Julien. "Ze schuilen achter schilderijen en gordijnen."

Op de beelden van de bewakingscamera's zie je ze dan rondvliegen, zoals buiten in de zomer

Maar de vleermuizen laten ook sporen achter. "Zie je die kleine vlekjes op de vitrinekasten? Dat is urine. En op de grote maquette van het slagveld, zie je allemaal keuteltjes liggen. Dat moet ik dan opruimen. Daar ben ik een uurtje zoet mee. En ik moet telkens opstaan als ze het alarm laten afgaan. Op de beelden van de bewakingscamera's zie je ze dan rondvliegen, zoals buiten in de zomer." 

(Lees verder onder de foto)

Alles geprobeerd

Spleten en kieren dichten, het installeren van apparaatjes die een hoog frequent geluid produceren, vleermuizen vangen en enkele kilometers verderop uitzetten. De afgelopen 10 jaar heeft Strobants het allemaal uitgeprobeerd. Maar zonder veel succes.

"Toch denkt Ghis Palmans van Natuurpunt dat er een oplossing is om de vleermuizen uit het museum te houden. "Door buiten een andere vleermuizenverblijf voor hen te bouwen.  Dat verblijf moet groot genoeg zijn, want we hebben hier te maken met een vleermuizenkolonie."

Meest gelezen