Radio 2

Wereld Veggie Dag: bewoners van Antwerps woonzorgcentrum krijgen half-vegetarische maaltijden

In woonzorgcentrum Sint-Bavo in Wilrijk krijgen de bewoners vandaag voor het eerst half-vegetarische maaltijden voorgeschoteld. Cateraar Sodexo introduceert ter ere van Wereld Veggie Dag "50/50-maaltijden", die vanaf nu iedere maand op het menu zullen staan. "Onze bewoners kiezen over het algemeen voor de meer traditionele gerechten. Daarom zorgen we ervoor dat de gerechten herkenbaar blijven", zegt diëtiste Riet Deckers van Sodexo.

De bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Bavo in Wilrijk mochten vandaag als eersten de zogenoemde 50/50-recepten testen van cateraar Sodexo, en dat ter ere van Wereld Veggie Dag. Het gaat om maaltijden waarvan het vlees voor de helft is vervangen door plantaardige producten. Een worst of hamburger bevat dan niet alleen vlees, maar bijvoorbeeld ook champignons.

"We merken dat onze bewoners over het algemeen kiezen voor de meer traditionele gerechten. Daarom zorgen we ervoor dat de gerechten herkenbaar blijven voor hen. We gaan bijvoorbeeld geen maaltijd met peulvruchten serveren, want dat kennen ze niet. We zorgen er ook voor dat er nog altijd voldoende eiwitten aanwezig blijven op het menu", vertelt diëtiste Riet Deckers van Sodexo.

Op die manier kunnen we per jaar zo'n 12 ton vlees verminderen binnen de woonzorgcentra

Diëtiste Riet Deckers, Sodexo

Door de maaltijden één keer per maand aan te bieden in de woonzorgcentra, hoopt Sodexo bij te dragen aan de klimaatdoelen. "We schatten op die manier zo'n 12 ton vlees per jaar te kunnen verminderen in de woonzorgcentra. Het is zeker niet de ambitie om al het vlees te vervangen, maar we willen zo wel ons steentje bijdragen", zegt Deckers. 

Hoe smaken de veggie alternatieven bij de bewoners?

Maar zijn de bewoners wel opgezet met die verandering in hun gekende menu? "Het heeft gesmaakt. Het was niet zo'n groot verschil, want in de saus hebben ze de smaak van het vlees wat versterkt. Als ze mij dit nog eens aanbieden, zal ik het opeten. Maar ik eet dan ook alles", lacht bewoonster Lieve op Radio 2 Antwerpen.

Beluister hier de volledige reportage en lees onder het fragment verder:

Anderen zijn dan weer wat kritischer voor de vleesvervangers. "Het vlees proeft wel anders. Het is minder vast en het heeft niet veel smaak", zegt bewoonster Gilberte. "Ik eet liever een gewone hamburger, die nog een beetje rood ziet vanbinnen." 

Als het aan Sodexo ligt, zullen de bewoners nog steeds normale hamburgers kunnen eten, als ze dat willen. "Het is absoluut niet de bedoeling om met de vinger te wijzen naar de bewoners die graag vlees eten. De meeste bewoners staan ook wel open voor die vegetarische alternatieven. Zolang we ervoor zorgen dat hun welzijn gegarandeerd blijft, kan het een mooi alternatief zijn", besluit Deckers.

Meest gelezen