Belga Image

De strijd tegen zwerfvuil opgevoerd: extra controles komende week

Vanaf vandaag organiseert Mooimakers voor de vijfde keer op rij de Week van de Handhaving. In heel Vlaanderen zullen handhavers een week lang samen het toezicht en de controles opdrijven in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Onder meer lokale besturen, politiezones en afvalintercommunales bundelen de krachten, geassisteerd door camera's op zwerfvuilgevoelige plekken. 

Deze eerste week van oktober zijn de handhavers van Mooimakers weer massaal te zien in het straatbeeld. Met welk doel? Ze vragen extra aandacht voor sluikstort en zwerfvuil. “Je kan het vergelijken met de flitsmarathons. Het hele jaar door wordt er gecontroleerd, maar één week per jaar staat het extra hoog op de agenda,” zegt Els Gommeren, woordvoerder van Mooimakers.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Ze zullen burgers aanspreken op foutief gedrag, hen alternatieven voorstellen, maar ook zelf zichtbaar opruimen. En overtreders riskeren een boete. "Wie betrapt wordt terwijl hij of zij zwerfvuil op straat gooit, riskeert een gasboete tot € 350."

In totaal nemen 187 lokale besturen deel aan de actieweek. Samen met de afvalintercommunale, politiezone, of op eigen houtje, zetten zij in totaal 397 verschillende acties op touw.

Dieren raken verstrikt, mensen gefrustreerd

"Zwerfvuil en sluikstort kosten de lokale en andere overheden handenvol geld," zegt Els Gommeren. "Maar ook de impact op het milieu is groot. Denk maar aan de plastic soep, dieren die verstrikt geraken in zwerfvuil of zwerfvuil dat via het veevoeder in magen van koeien terechtkomt."

En dat is niet alles: burgers ergeren zich er ook heel erg aan. Lokale overheden krijgen veel klachten, het frustreert degenen die het goed doen en het draagt bij aan het onveiligheidsgevoel. 

Meest gelezen