BEKIJK: Hoe voeren taliban-functionarissen hun nieuwe job uit op Afghaanse platteland en in grootstad?

Morgen is het precies zeven weken geleden dat de extremistische taliban de controle over heel Afghanistan hebben overgenomen. Een Deense journaliste kreeg uitzonderlijke toegang om twee taliban-functionarissen te volgen in hun nieuwe job. Het geeft een inkijk in hoe het er nu aan toe gaat in Afghanistan. De volledige reportage is vanavond te zien in "Vranckx" op Canvas.

Jarenlang vormden de taliban een schaduwregering op lokaal niveau, en voerden ze oorlog tegen de Afghaanse en internationale strijdkrachten. Na 20 jaar Amerikaanse aanwezigheid in hun land, zijn ze opnieuw aan de macht. Hoe willen ze het land besturen? Hoe moet de Afghaanse samenleving er volgens hen uitzien?

De Deense journaliste Puk Damsgård volgt de talib Naeem, die deel uitmaakt van het nieuwe bewind. Hij is aangewezen als verantwoordelijke voor de scholen in de provincie Balkh. Naeem is zelf afkomstig van Balkh. Hij komt uit een dorp op het platteland, net als 70 procent van de Afghanen. In het dorp leidt zijn familie al vijf jaar lang een koranschool.

Koranscholen onderwijzen vaak een erg conservatieve interpretatie van de islam, maar voor veel arme Afghanen zijn ze de enige kans op onderwijs (en soms ook op onderdak of maaltijden). Dat was vóór de machtsovername van de taliban al het geval. "De vorige regering maakte ons het leven lastig. We waren niet vrij om onze godsdienst te onderwijzen", zegt de talib in de reportage. 

Of ook meisjes en vrouwen nog naar school zullen mogen gaan, wil de journaliste ook weten. Ze mag daarover de vrouw van Naeem interviewen. Maar "interviewen" is erg relatief, blijkt uit de reportage, waarvan "Het Journaal" dit fragment al liet zien:  

Videospeler inladen...

De Deense journaliste bezoekt ook de grootstad Mazar-e-Sharif, waar het tot voor kort moeilijk voor te stellen was dat de taliban hier de plak zouden zwaaien. De stad ligt in het noorden van Afghanistan, ver van de machtsbasis van de taliban. Toch staat ook daar nu een talibanstrijder, zelf afkomstig van het platteland, aan het hoofd van de politie. "We zijn het gewoon om over wapens te gaan en kantoorwerk te doen, maar de andere dingen zullen we snel leren", maakt hij zich sterk in de reportage. 

De volledige reportage van "Vranckx" kan je herbekijken via VRT NU.

Meest gelezen