Archieffoto Gert De Mangeleer en Joachim Boudens
Nicolas Maeterlinck

De Mangeleer en Boudens keren terug naar topgastronomie met "intieme" Hertog Jan at Botanic in Antwerpen

Bijna vier jaar na de sluiting van hun driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem keren topchef Gert De Mangeleer en gastheer Joachim Boudens terug naar de topgastronomie. Het duo opent in Antwerpen een gastronomisch restaurant met de naam Hertog Jan at Botanic. Er zal volgens het Japanse idee "Omakase" gewerkt worden, waarin de chef carte blanche krijgt om te bereiden wat hij op dat moment passend vindt. 

In 2018 kondigden sterrenchef Gert De Mangeleer en zijn zakenpartner en maître-sommelier Joachim Boudens de sluiting aan van hun driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem. Het duo wilde ruimte creëren voor nieuwe ideeën en zaken.

Intussen opende de Hertog Jan Restaurant Group L.E.S.S. Eatery in Brugge, dat met chef Ruige Vermeire na ruim een half jaar een eerste ster verzilverde. Hun restaurant Bar Bulot, dat met chef Pieter Lefevere en gastheer Maxime Depreitere focust op een klassieke keuken, zag in 2019 het licht in Brugge. In 2021 werd Bar Bulot door Gault&Millau verkozen tot "Brasserie van het jaar". Er komt ook een een nieuwe vestiging van Bar Bulot in Antwerpen. 

Maar ook de topgastronomie bleef wenken. Bij Hertog Jan at Botanic ontvangen De Mangeleer en Boudens telkens twee weken per maand hun gasten. Het wordt een intieme zaak met 22 couverts (plaatsen om te zitten) in het historische kader van Botanic Sanctuary Antwerp, op de voormalige Elzenveld-site midden in de stad, tussen de Leopoldstraat en het Mechelseplein.

Het Hertog Jan-team zal er volgens het Japanse idee "Omakase" werken. "Het is een manier van dineren waarbij de gast zich volledig overgeeft aan de kunsten van de chef. Omakase betekent ongeveer "ik laat het aan jou over". De chef krijgt carte blanche om te bereiden wat hij of zij op dat moment passend vindt", klinkt het.

Meest gelezen