BEKIJK: Spectaculaire implosie van twee koeltorens en rookschouwen van oude elektriciteitscentrale van Langerlo

Aan het Albertkanaal bij Genk zijn vanmiddag twee grote koeltorens en twee rookschouwen van de thermische elektriciteitscentrale van Langerlo gecontroleerd tot ontploffing gebracht. In die centrale werd sinds de jaren 70 met steenkool elektriciteit opgewekt. De centrale ligt al 4 jaar stil en wordt vervangen door een nieuw industrieterrein.

De skyline van Genk ziet er voortaan anders uit. De elektriciteitscentrale van Langerlo is haar kenmerkende koeltorens en schouwen kwijt. De vier bouwwerken werden rond 13.45 uur, een kwartier later dan gepland, gesloopt met een gecontroleerde implosie.

Daarvoor is alles samen 145 kilogram dynamiet gebruikt. Een derde schouw blijft staan, omdat daar allerlei antennes aanhangen. Meer dan 6.000 toeschouwers waren aanwezig om de implosie van op een veilige afstand mee te maken.

Eerst waren de twee rookschouwen aan de beurt:

Videospeler inladen...

Een kleine tien minuten later waren ook de twee koeltorens aan de beurt:

Videospeler inladen...

Om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen werden een tijd voor de explosie al enkele waarschuwingsknallen gelost. Alle mensen in de omgeving kregen ook een BE-alertmelding over de geplande knallen, om ongeruste oproepen bij de hulpdiensten te vermijden. Kort voor de implosie waren er ook sirenes te horen.

"Er is een grote operatie aan voorafgegaan om de site veilig te maken", zei Freek Lambrechts, veiligheidscoördinator van Genk op voorhand in "De wereld vandaag" op Radio 1. "We hebben 986 boorgaten gemaakt die we vullen met alles samen 145 kilo springstof."

Er is de voorbije jaren zowat 2.000 ton asbest uit de toren verwijderd

Om te grote stofwolken te voorkomen stonden er vernevelaars opgesteld op de site. Grote gezondheidsrisico's zouden daar volgens Lambrechts niet door mogen ontstaan. "Er is de voorbije jaren zowat 2.000 ton asbest uit de toren verwijderd", legt hij uit. "Daar zijn zware controles op. De milieu-inspectie heeft gisteren nog stalen genomen en de resultaten waren goed."

Het wordt een heel spektakel, maar veiligheid primeert", vertelde veiligheidscoördinator Freek Lambrechts op voorhand:

Toekomst voor de site?

De elektriciteitscentrale is vier jaar geleden gesloten. De roetpartikels van de koolcentrale vielen geregeld in de omgeving, in de tuinen van de buurtbewoners. Er werd wel geïnvesteerd in filters, maar door strengere milieunormen, door technische problemen en door overnameperikelen was er geen toekomst meer voor de centrale.

De elektriciteitscentrale maakt plaats voor nieuwe industrie, al sluit de nieuwe eigenaar niet uit dat er ook nog een andere centrale komt. "De zware voorzieningen naar energietoevoer en -afvoer zijn aanwezig dus theoretisch is dat mogelijk", zegt Wesley Mazzei van Group Machiels die eigenaar is van het terrein aan VRT NWS.

Meer achtergrond bij de afbraak van de centrale van Langerlo in deze reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen