Terreurverdachten in Nederlandse stad Eindhoven "hadden premier Rutte, Baudet en Wilders in het vizier"

Negen terreurverdachten die vorige week zijn opgepakt in de Nederlandse stad Eindhoven, wilden mogelijk een aanslag plegen op de Nederlandse premier Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. Dat schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf op basis van bronnen in opsporingskringen. De mannen worden verdacht van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf. 

Volgens De Telegraaf wordt de dreiging door politie en Openbaar Ministerie in Nederland zeer serieus genomen. Het is niet duidelijk in welk stadium de voorbereiding van de aanslag was, maar volgens de krant zijn er wel extra veiligheidsmaatregelen genomen.

De negen opgepakte mannen zijn tussen 18 tot 31 jaar en hebben de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen zijn geboren in Nederland, de negende in Afghanistan. Het Openbaar Ministerie meldde vorige week dat ze sympathie hebben voor het jihadistische gedachtegoed van terreurgroep IS, en dat door hun arrestatie een terroristische dreiging is  afgewend.

In de Nederlandse media erkent de advocaat van twee van de negen verdachten dat er "heel nare teksten" over de politici in kwestie zijn  uitgewisseld, maar betwist hij het bestaan van een serieus plan voor een aanslag. Volgens de advocaat is bij de verdachten niets aangetroffen dat duidt op affiniteit met het jihadistische gedachtegoed. "Ze zijn nog nooit in aanraking met justitie geweest en zij leiden een regulier leven", zegt hij.

Voor premier Rutte gaat het om de tweede ernstige dreiging in korte tijd. Maandag onthulde De Telegraaf al dat de beveiliging van de premier fors omhoog is geschroefd wegens een dreiging vanuit de hoek van de georganiseerde misdaad. De dreigingen worden volledig los van elkaar gezien door politie en Openbaar Ministerie (OM).

Meest gelezen