Taiwan meldt twee opeenvolgende dagen meer dan 30 schendingen van luchtverdedigingszone door China

Zowel vrijdag als zaterdag zijn meer dan 30 Chinese militaire vliegtuigen door de luchtverdedigingszone van Taiwan gevlogen. Gisteren maakte het Taiwanese ministerie van Defensie melding van 38 schendingen, gisteren van 39 schendingen. Volgens Taiwan is de militaire dreiging vanuit China het voorbije jaar sterk toegenomen en werd de luchtverdedigingszone al 500 keer geschonden.

Taiwan maakte melding van twee "golven" van onder meer straaljagers en bommenwerpers. In totaal ging het om 38 militaire vliegtuigen, een record. Het vorige werd gevestigd op 15 juni, toen 28 Chinese straaljagers richting Taiwan vlogen.

Het Chinese machtsvertoon viel samen met de feestdag van de oprichting van de Volksrepubliek China, gisteren precies 72 jaar geleden. Gevechtsvliegtuigen van de Taiwanese luchtmacht stegen op om de Chinese militaire toestellen te waarschuwen. Ook de luchtafweersystemen werden geactiveerd. 

Het record werd daags daarop, op zaterdag, al gebroken. Dan maakte Taiwan melding van 39 schendingen.

Spanning toegenomen

De spanning tussen China en Taiwan gaat al terug sinds de burgeroorlog in 1949. China beschouwt Taiwan als een deel van China en een opstandige provincie. Het land heeft gezworen om het eiland met 24 miljoen bewoners weer met het vasteland te verenigen. Maar Taiwan ziet zichzelf als een soevereine staat, met een eigen grondwet, een eigen leger en een democratisch verkozen regering en president. 

Anti-Chinademonstratie, gisteren in Taiwan.
AFP or licensors

Lange tijd was er een status-quo in de relaties tussen China en Taiwan. Maar sinds president Xi Jinping in China aan de macht is gekomen in 2012 is de spanning toegenomen. Ook het aantreden van president Tsai Ing-wen in Taiwan in 2016 heeft relatie tussen Peking en Taipei verder onder druk gezet. Tsai is kritisch voor het Chinese regime en heeft gezegd dat Taiwan nooit zal samengaan met China zolang zij aan de macht is.

De communistische machthebbers in Peking gebruiken diplomatieke, economische en militaire druk om Taiwan internationaal te isoleren. Het regime stuurt regelmatig vliegtuigen richting Taiwan, meestal boven het zuidelijke deel van Taiwan en de door Taipei gecontroleerde Pratas-eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

De militaire dreiging vanuit China is het voorbije jaar toegenomen. Vorig jaar werden 380 schendingen van de Taiwanese luchtverdedigingszone gemeld. Dit jaar waren dat er al ruim 500. 

Meest gelezen