Gure herfstzondag met veel regen en wind: code oranje voor Henegouwen en Namen

Het blijft vandaag nog fel regenen, met in meerdere streken neerslaghoeveelheden tussen 20 en 30 mm of lokaal nog meer. Het KMI heeft code oranje voor regen aangekondigd voor de provincies Henegouwen en Namen. Daar waren er gisteravond al een dertigtal  interventies van de brandweer nodig. Voor de rest van het land geldt code geel. Het waait ook krachtig, voor het hele land geldt daarvoor code geel.

Heb jij beelden of foto's van de wateroverlast? Stuur ze gerust door naar oproep@vrtnws.be. Vermeld er zeker ook de locatie bij. 

Het regent sinds gisteravond fel, sommige regio's moeten rekening houden met neerslaghoeveelheden tussen 20 en 30 mm of lokaal eventueel nog meer. Wellicht is de neerslag minder intens over het oosten en het zuidoosten.

Het KMI heeft tot vanavond code oranje voor regen afgekondigd voor de provincies Henegouwen en Namen.  In (de zuidelijke) delen van de provincies Namen en Henegouwen wordt er 50 mm of iets meer in 24 uur verwacht. Daardoor krijgen beide provincies code oranje. 

Bekijk het meest recente weerbericht:

Videospeler inladen...

In Picardisch Wallonië, het gebied dat zich uitstrekt tussen Rijsel, Brussel, Bergen en Kortrijk, heeft de brandweer gisteravond een dertigtal interventies moeten doen als gevolg van de regen en de hevige wind. Er vielen geen slachtoffers.

"Er waren interventies voor ondergelopen kelders en verstopte riolen. De schade veroorzaakt door de wind was echter groter. Er zijn best wel wat ingrepen geweest voor kabels en bomen die de openbare weg blokkeerden", klinkt het.  Ook in de provincie Namen waren er een veertigtal interventies. 

Ook in Vlaanderen en Brussel is het hier en daar uitkijken op de weg. In Brussel waren vanochtend een aantal tunnels van de kleine ring onder water gelopen, de brandweer heeft het water weggepompt. Voor storm- en waterschade is het noodnummer 1722 geopend. 

Wat betekent code oranje voor regen? 

Er wordt op meerdere plaatsen heel veel regen verwacht: veel of zeer intense buien ofwel zeer veel en langdurige regen. Dit kan aanleiding geven tot wateroverlast op uitgebreide schaal. Het verkeer kan ernstige hinder ondervinden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op.

Er waait ook een vrij krachtige tot krachtige zuidelijke wind met rukwinden van 70 tot hier en daar mogelijk 90 km/uur.  Daarvoor heeft het KMI code geel afgekondigd voor het hele land. Leefmilieu Brussel heeft beslist om de toegang tot tuinen, parken, bossen en parkeerplaatsen in het Zoniënwoud sinds 20 uur gisteravond te verbieden. 

Sabine Hagedoren: “In het oosten kan het nog tot vanavond blijven regenen”

Videospeler inladen...

Vandaag regent het op veel plaatsen eerst nog intens, maar daarna wordt het in het westen en later in het centrum stilaan overwegend droog. De maxima schommelen tussen 13 en 18 graden. Er waait in het oosten lange tijd nog een vrij krachtige tot krachtige zuidenwind met pieken tot 75 km/u of eventueel wat meer. 

Begin volgende week wordt het wisselvallig.  Vanaf woensdagnamiddag wordt het droger en iets zonniger. 

Code rood in Frans departement Loire-Atlantique

Ook in Frankrijk geldt er een waarschuwing voor regen. Voor het departement Loire-Atlantique (met hoofdplaats Nantes) werd zelfs code rood afgekondigd; lokaal kan er tot 110 mm regen vallen. Vanochtend had de brandweer al meer dan 113 interventies gedaan. In Nantes is er de voorbije 24 uur een recordhoeveelheid van 98,3 mm regen gevallen. 

In 21 andere departementen geldt code oranje. Door het slechte weer zitten zo'n 8.000 gezinnen zonder elektriciteit.

Meest gelezen