fstop123

Minister Van Peteghem (CD&V): "Meerinkomsten uit btw op energie teruggeven aan de gezinnen"

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) erkent dat de regering dringend iets moet doen aan de hoge energiefactuur van de gezinnen. Hij heeft dat gezegd net voor een tweede dag van topberaad over de begroting. Vanmorgen had Vooruit-voorzitter Conner Rousseau nog aangegeven dat de federale regering zo snel mogelijk maatregelen moet nemen om de stijging van onze energiefactuur af te remmen. Morgen valt allicht de beslissing.

De energiefactuur is op korte tijd sterk gestegen. De topministers van de federale regering overleggen vanmiddag opnieuw om te bekijken wat ze daaraan kunnen doen. Ook gisteren was tot laat al overlegd daarover. De prijzen bevriezen -zoals in Frankrijk- zou niet gebeuren, maar er worden wel andere pistes onderzocht.

"We zijn ons heel goed bewust van het feit dat we iets moeten doen aan de energieprijzen en dat we daar als regering inspanningen moeten leveren", zei Van Peteghem vanmiddag. "We hebben gisteren dat idee op tafel gelegd dat de meerinkomsten die we hebben uit btw teruggeven aan de gezinnen."

Over hoeveel geld het gaat, wil of kan Van Peteghem nog niets zeggen. Maar hij bevestigt wel dat er snel iets moet gebeuren. "Ik denk dat we best zo snel als mogelijk een signaal geven."

"Meerinkomsten uit btw teruggeven aan de gezinnen", zegt Vincent Van Peteghem (CD&V).

Videospeler inladen...

"Er liggen verschillende voorstellen op de tafel", zegt Eva De Bleeker (Open VLD), staatssecretaris voor Begroting aan VRT NWS. "De gesprekken verlopen constructief. We moeten eerst goed berekenen wat de maatregelen kosten en hoe ze gefinancierd worden. Daar moeten we toch goed over waken."

"Het maakt deel uit van het hele begrotingsakkoord", zegt De Bleeker:

Videospeler inladen...

Volgens politiek journalist Michäel Van Droogenbroeck liggen er drie voorstellen op tafel. "Het verlengen (met een kwartaal of langer, red.) vanaf januari van het sociaal tarief voor de laagste inkomens, een optie om de accijnzen te verlagen zodat de factuur voor iedereen achteruit gaat en een energiecheque. Dat laatste is  een voorstel van de PS, maar daar is weinig animo voor bij de andere regeringspartijen."

"Mogelijk komt er al morgen witte rook over energie", zegt Van Droogenbroeck:

Videospeler inladen...

"Er is ook sprake van een aftrek op de energiefactuur", weet Wetstraatcollega Johny Vansevenant. "Het voordeel van dit soort maatregel is dat die volgende maand al kan uitbetaald worden."

Volgens Vansevenant is het de bedoeling dat er morgen een akkoord wordt bereikt.

Rousseau: "Januari is te laat"

Eerder was al gezegd dat de mogelijke maatregelen om de stijging van de energiefactuur af te remmen pas vanaf 1 januari volgend jaar zouden ingaan, maar dat vindt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau te laat. "Het is niet zo eenvoudig om dat met een vingerknip te veranderen, maar het mag niet tot januari duren", zegt hij in het ontbijtgesprek in "De ochtend" op Radio 1. "De factuur moet zo snel mogelijk naar beneden worden gebracht."

Volgens Rousseau wordt ook het sociaal tarief verlengd en uitgebreid, "maar de energiecrisis is breder dan enkel wie in aanmerking komt voor zo’n sociaal tarief". "Veel werkende gezinnen zien ook af van de energiefactuur die maal twee of maal drie gaat. Als je accijnzen verlaagt, is dat voor iedereen die accijnzen betaalt."

"Het is de bedoeling om zo snel mogelijk maatregelen te nemen", zegt Rousseau in het ontbijtgesprek met Michaël Van Droogenbroeck:

Videospeler inladen...

Meest gelezen