Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Protest van duizenden vrouwen voor recht op abortus aan Amerikaans Hooggerechtshof

In de Verenigde Staten zijn duizenden vrouwen in verschillende steden op straat gekomen voor het recht op abortus. Door restrictieve wetgeving en conservatieve toprechters dreigt abortus meer onder druk te komen in de VS. 

In de hoofdstad Washington trokken de manifestanten naar het Supreme Court, het hoogste gerechtshof in de Verenigde Staten. De vorige Amerikaanse president Donald Trump kon tijdens zijn termijn enkele conservatieve rechters benoemen in het Supreme Court, wat cruciaal kan zijn in ethische kwesties zoals abortus.

"Mijn lijf, mijn keuze": protest tegen abortusbeperkingen in de VS

Videospeler inladen...

Zo ging begin vorige maand nog een erg strenge abortuswet van kracht in de Amerikaanse staat Texas. Actievoerders trokken naar het Hooggerechtshof, maar de rechters weigerden om de wet op te schorten via de spoedprocedure, er volgt nog een uitspraak ten gronde.

Tijdens de vrouwenmars moest voormalig president Trump het overigens opnieuw ontgelden. "Schande, schande, schande", klonk het toen de manifestanten langs het Trump International Hotel passeerden onderweg naar het Supreme Court in Washington. Ook elders in de VS zijn er manifestaties. 

Volgens de organisatie stappen enkele honderdduizenden vrouwen mee over het hele land. Deze Women's March is de eerste sinds Joe Biden president is. In januari 2017 - na de inauguratie van toenmalig president Trump - bracht de mars miljoenen vrouwen op straat om te protesteren tegen het vrouwonvriendelijke gedrag van Trump. Sindsdien zijn de marsen een weerkerend fenomeen. 

Bekijk hieronder hoe de vrouwen het Hooggerechtshof van Washington D.C. bereiken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen