Premier Alexander De Croo
Isopix

Federale regering raakt het nog niet eens over maatregelen om energiefactuur te milderen 

Er komt vandaag dan toch nog geen akkoord over maatregelen om de gestegen energiefactuur te verminderen. Binnen de federale regering is er nog volop discussie over wat er kan gebeuren met de extra btw-inkomsten die de staatskas binnenkrijgt door de hoge energieprijzen. De gesprekken zijn afgerond voor vandaag, de ministers zien elkaar morgennamiddag weer.

De energieprijzen veroorzaken voor heel wat mensen kopzorgen. Voor de gezinnen die de facturen moeten betalen, maar ook voor de ministers van de federale regering. Zowel vrijdag als zaterdag zat de kern - met daarin de topministers van de federale regering - samen om te kijken wat ze kunnen doen. 

Eerder was bij verschillende regeringspartijen te horen dat er vandaag een akkoord uit de bus zou komen, maar dat zit er dan toch niet in. Energie stond vanmiddag zelfs niet op de agenda, vernam Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. De topministers hadden het over arbeidsmarktbeleid en arbeidsongeschiktheid.

Verschillende partijen hebben rond de hoge energieprijzen verschillende oplossingen of opties op de onderhandelingstafel gelegd. Het gaat dan over een verlenging van het sociaal tarief voor de mensen met de laagste inkomens, het verlagen van de accijnzen (waardoor de factuur voor iedereen naar beneden gaat) en een energiecheque voor elk gezin (een voorstel van de PS, waar volgens onze informatie weinig enthousiasme over is bij de andere partijen). 

Of het een van die pistes wordt of misschien nog een andere optie, is momenteel niet duidelijk. Alle regeringspartijen lijken wel overtuigd van het idee dat de extra btw-inkomsten door de gestegen energieprijzen terug naar de burgers en de bedrijven moeten gaan. Maar daar is dus nog volop discussie over. Er zijn ook extra berekeningen gevraagd, want het is niet duidelijk hoe hoog de extra btw-inkomsten zullen zijn: meer of minder dan 400 miljoen. De maatregelen die op tafel liggen zouden zelfs een pak meer kosten dan die 400 miljoen.

"Meerinkomsten uit btw teruggeven aan de gezinnen", zei Vincent Van Peteghem (CD&V) gisterenmiddag.

Videospeler inladen...

Ondertussen is de federale regering ook aan het onderhandelen over de begroting van volgend jaar. "Het een heeft sowieso invloed op het andere. Gelijk welke maatregel om de energiefactuur naar beneden te krijgen, kost de overheid geld", zegt VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck. "Een deel daarvan kan worden betaald door de hogere btw-inkomsten, maar dat zal niet volstaan. De moeilijke puzzel van de begrotingsopmaak, wordt daardoor nog moeilijker."

Voor de begroting zélf is er wel nog wat tijd. Op 12 oktober leest de premier in de Kamer zijn jaarlijkse beleidsverklaring voor, ten laatste op 15 oktober moet België zijn begroting bij de Europese Commissie indienen. De gesprekken zijn voor vandaag in elk geval afgerond, morgen in de namiddag vergaderen de ministers opnieuw. Bedoeling is om de volgende dagen verder te werken. 

Bekijk hier de uitleg door Michaël Van Droogenbroeck in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen