Zweedse kunstenaar Lars Vilks, die profeet Mohammed als hond afbeeldde, en twee agenten omgekomen bij verkeersongeval 

In Zweden is kunstenaar Lars Vilks om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Ook twee politieagenten die Vilks begeleidden zijn gestorven. "Er is op dit moment niets dat er op wijst dat het om iets anders gaat dan een verkeersongeval", zei de politie vanmorgen op een persconferentie. Vilks haalde zich in 2007 de woede van vele moslims op de hals door de profeet Mohammed als een hond af te beelden.

Het ongeval gebeurde zo'n 100 kilometer ten noordoosten van de stad Malmö. De wagen waarin Vilks en de twee agenten die hem beschermden zaten, was aan de verkeerde kant van de weg terechtgekomen en kwam daar frontaal in botsing met een vrachtwagen. Beide voertuigen vlogen in brand. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Vilks en de agenten overleefden de klap niet. De chauffeur van de vrachtwagen werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Waarom de auto met Vilks en zijn begeleiders aan de verkeerde kant van de weg reed, is niet duidelijk. Wel kon worden vastgesteld dat de auto door de afscheiding was gegaan die de rijvakken van elkaar scheidde. De politie onderzoekt nog of dat gebeurde door een klapband.

"Er is op dit moment niets dat er op wijst dat het om iets anders daat dan een verkeersongeval", zei de politie vanmorgen op een persconferentie. 

Profeet

In 2007 haalde Vilks zich de woede van vele moslims op de hals toen hij werken maakte voor een tentoonstelling met als thema "honden". Hij kwam toen aanzetten met drie tekeningen waarop de profeet Mohammed als een "rotondehond" stond afgebeeld. Rotondehonden waren kunstwerken die in 2006 opdoken op rotondes in Zweden.

Net voor de opening van de expo werden de tekeningen verwijderd omdat men dacht dat de Zweedse moslims zich beledigd zouden voelen. Dat belette niet dat de werken heel wat opschudding veroorzaakten. De terreurgroep Al Qaeda in Irak plaatste een prijs van 100.000 dollar (ruim 87.000 euro) op zijn hoofd. Sindsdien kreeg Vilks politiebescherming.

Op 14 februari 2015 bleek Lars Vilks een doelwit tijdens een aanslag in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Die aanslag was gericht tegen een bijeenkomst over vrijemeningsuiting, met Vilks als medeorganisator. Daarbij viel 1 dode, Lars Vilks zelf bleef toen ongedeerd.

Bekijk hieronder de reportage over de aanslag in de Deense hoofdstad Kopenhagen uit "Het journaal" op 14 februari 2015:

Videospeler inladen...

Meest gelezen