Videospeler inladen...

Hebt u migraine zonder dat u het beseft? Neurologe: "Veel mensen denken dat het "maar" hoofdpijn is"

Veel mensen hebben te lijden onder migraine zonder dat ze het zelf beseffen, zegt neurologe Anneke Govaerts. De migraine-experte bracht opheldering over de ziekte in “De zevende dag”, samen met de twaalfjarige Pixie Ramboer die op jonge leeftijd al te maken krijgt met hevige aanvallen. "Het voelt als een ijskoude naald die in de hersenen wordt geprikt", getuigde Ramboer.

Volgens neurologe Anneke Govaerts wordt de ziekte fel onderschat. “Veel mensen met migraine denken dat het maar hoofdpijn is of beschouwen het als iets normaal", zegt ze. "Ze wijten het aan stress, of geven er zelf een uitleg aan.” Migraine uit zich dus niet altijd in hevige aanvallen. Wie regelmatig last heeft van hoofdpijn kan dus beter nagaan of er sprake kan zijn van migraine, raadt de neurologe aan. 

Pixie Ramboer is 12 jaar oud en heeft al lang last van migraine. Opmerkelijk, maar ze is zeker niet alleen. Kindermigraine heet dat dan. Dat wil evenwel niet zeggen dat haar aanvallen minder fel zijn: "Het voelt als een ijskoude naald die in je hersenen wordt geprikt." Het is intussen al een jaar geleden dat ze een echte aanval had, maar dagelijkse hoofdpijn hoort er wel nog bij. 

Als ik een aanval heb, dan kan ik niet meer op mijn benen staan en ik weet niet of mensen dat begrijpen

Pixie Ramboer

Iedereen kan migraineaanvallen krijgen, maar toch zien we het vaker bij  vrouwen. “25 procent van de vrouwen van middelbare leeftijd krijgt regelmatig te maken met een migraineaanval, terwijl dit slechts 6 procent bij mannen is", zegt de neurologe. Hormonen spelen volgens haar een belangrijke rol in het aanwakkeren van de ziekte. 

Zo wordt de migraine voor sommige vrouwen minder erg na de menopauze, maar het gaat ook niet écht weg. "Ze krijgen dan  duizeligheidsaanvallen in plaats van hoofdpijn, maar dat is eigenlijk ook migraine-gerelateerd”, zegt Anneke Govaerts. 

Herbekijk hier het gesprek met neurologe Anneke Govaerts en Pixie Ramboer in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Schuldgevoel

Migraine heeft vaak een grote impact op je leven, wat je wel en niet kan doen op het werk of met vrienden. Volgens cijfers van de Belgische vereniging voor apothekers (APB) voelt 40 tot 60 procent van de patiënten zich daar schuldig over en één op vijf wordt ooit geconfronteerd met vooroordelen of onbegrip. 

Bij een aanval zie ik zwarte vlekken en beweegt de vloer alsof het lava is

Pixie Ramboer

"Als ik een aanval heb dan kan ik niet meer op mijn benen staan. Ik weet niet of mensen dat begrijpen", vertelt Pixie, "maar als ze zien dat ik ween van de pijn, dan denk ik wel dat dat erg is." 

Hoe verloopt een aanval?

“De dag voor mijn aanval, grijp ik vaak naar suiker, eet ik veel chocolade, heb ik nekpijn en ben heel moe. Dan weet ik dat er waarschijnlijk een migraineaanval komt”, legt Pixie uit. Dokter Govaerts vertelt dan ook dat een aanval al voor de hoofdpijnfase begint: "Sommige mensen kunnen het dan door genoeg water te drinken en genoeg te rusten wat tegenhouden, maar zoals bij Pixie weet je vaak gewoon dat het gaat komen."

En de aanval zelf? Dat is vaak afwachten tot het overgaat. Hoe dat verloopt is echt geen pretje, vertelt Pixie: "Dan zie ik zwarte vlekken en beweegt de vloer alsof het lava is. Soms als ik dan naar mijn mama kijk zie ik een zwarte vlek op haar hoofd en dat is echt akelig. Bij zo'n aanval let ik vooral op mijn ademhaling, drink ik veel water en blijf ik in een donkere kamer."

Toch is het belangrijk om je goed te laten begeleiden als je last hebt van aanvallen of regelmatige hoofdpijn. "Een eerste consultatie duurt vaak tot een uur, maar dan kunnen we wel zien of de levensstijl de aanvallen beïnvloedt, zoals te veel stress en te weinig slaap,  maar ook of er medicatie en preventieve therapie nodig is", verklaart neurologe Anneke Govaerts.

Meest gelezen