Zell am See in Oostenrijk, archiefbeeld

Oostenrijk lanceert "Klimaticket Ö": voor 3 euro per dag onbeperkt met het openbaar vervoer door het hele land

In Oostenrijk kun je vanaf eind deze maand met een zogenoemd "Klimaticket Ö" voor 3 euro per dag onbeperkt al het openbaar vervoer nemen. Een soortgelijke formule in ons land kost zowat 4 keer meer. Met het abonnement wil de Oostenrijkse regering zoveel mogelijk mensen overtuigen om het openbaar vervoer te gebruiken in plaats van een auto.

Het "Klimaticket Ö" wordt ingevoerd vanaf 26 oktober en moet 1.095 euro per jaar kosten, dat is 3 euro per dag. Wie voor 31 oktober eentje koopt krijgt 150 euro korting. De variant voor jongeren en senioren kost 821 euro per jaar. Betaal je als volwassene nog eens 110 euro extra, dan kunnen tot 4 kinderen (6 tot 15 jaar) gratis mee.

Het ticket is geldig op alle vervoersmaatschappijen in het hele land: zowel nationaal, regionaal als lokaal. Er is jaren voor onderhandeld om het rond te krijgen. De Oostenrijkse regering wil meer mensen overtuigen om het openbaar vervoer te nemen in plaats van de auto. "Hiermee willen we in Parijs afgesproken klimaatdoelstellingen halen", klinkt het.

Dankzij de eerder vernoemde vroegboekkorting loopt de verkoop voorlopig alvast als een trein. Volgens lokale media zijn de servers van de webshop waar je zo’n abonnement kunt kopen al een aantal keer gecrasht.

Een tram in Wenen (archiefbeeld)
2020 AP

België ruim vier keer duurder

Ter vergelijking: in België kost een onbeperkt jaarabonnement bij de NMBS 3.286 euro per jaar. Of dus 9 euro per dag. En daarmee kun je enkel treinen nemen.

Een onbeperkt jaarabonnement bij De Lijn, de MIVB en de TEC (in combinatie met de NMBS) kost respectievelijk: 299 euro per jaar, 499 euro per jaar en 585 euro per jaar.

Om dus in ons land onbeperkt al het openbaar vervoer te kunnen nemen zou je 4.669 euro per jaar of bijna 13 euro per dag moeten neertellen. Ruim vier keer meer dan het Oostenrijkse initiatief.

*voor de prijzen van de Belgische abonnementen gingen we uit van de volgende situaties:
- NMBS: Unlimited Abonnement tweede klasse voor 12 maanden
- De Lijn: Omnipas (+25 jaar) voor 12 maanden
- MIVB: MoBIB (+25 jaar) voor 12 maanden
- TEC: Express (+25 jaar) voor 12 maanden

De prijzen bij De Lijn, MIVB en TEC zijn verlaagd door de combinatie met een NMBS-abonnement. De prijs van een abonnement bij De Lijn afzonderlijk is bijvoorbeeld 339 euro per jaar.

Meest gelezen