Ophef over uitwijzing Congolese student ondanks studentenvisum: "Visumvoorwaarden bij aankomst niet vervuld"

De afgelopen dagen is ophef ontstaan over de nakende uitwijzing van een 20-jarige Congolees die vorige maand bij aankomst is tegengehouden op Brussels Airport. De jongeman heeft een studentenvisum en is toegelaten aan de Université Catholique de Louvain (UCL) om er economie studeren. Maar volgens de Dienst Vreemdelingenzaken waren "de voorwaarden voor het afleveren van een visum bij aankomst in België niet vervuld" en wordt de uitwijzingsprocedure voortgezet. De kwestie leidt inmiddels tot ongenoegen bij de Congolese autoriteiten.

De 20-jarige Junior Masudi Wasso zal zich zijn eerste dagen in België ongetwijfeld anders hebben voorgesteld. Toen hij hier vorige maand landde, werd hij tegengehouden door de politie op Brussels Airport. Naar verluidt had hij geen inschrijvingsbewijs bij en kon hij ook niet aantonen dat hij over voldoende financiële middelen beschikte.

Dit is echt absurd

Oud-staatssecretaris Gisèle Mandaila Malamba (DéFI)

Na een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken kwam de jongeman terecht in een gesloten centrum. Hij ging in beroep, maar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen volgde de Dienst Vreemdelingenzaken. Er waren al twee - mislukte - pogingen om hem uit te wijzen. De Dienst Vreemdelingenzaken bevestigt dat er een derde poging komt, waarbij de jongeman onder escorte terug naar Congo wordt gebracht.

De zaak leidt tot herrie in Franstalig België. "Dit is echt absurd", zegt oud-staatssecretaris Gisèle Mandaila Malamba (DéFI) aan VRT NWS. De politica steunt het actiecomité dat ijvert voor de vrijating van Junior Masudi Wasso. "Hij heeft een geldig studentenvisum dat is afgeleverd door de Belgische ambassade in Congo, is ingeschreven aan de universiteit en wordt ten laste genomen door zijn familie in België." Volgens Mandaila wordt Junior Masudi Wasso onrechtvaardig behandeld. 

Bij regeringspartij PS heerst ook ongenoegen. "Wat die jongeman is overkomen, is onaanvaardbaar", twittert Kamerfractieleider Ahmed Laaouej (PS).

Een betreurenswaardige actie

Congolese president Félix Tshisekedi

Ook de UCL klaagt de uitwijzing aan. In een gezamenlijk persbericht vragen de rectoren van alle Franstalige universiteiten dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt zodat Junior Masudi Wasso zijn studies in België op een serene manier kan voortzetten. 

Ook vanuit Congo komen er boze reacties. President Félix Tshisekedi veroordeelt "deze betreurenswaardige actie" en vraagt de onmiddellijke vrijlating van de student. Hij dringt aan op een betere behandeling van Congolese burgers in België, "net zoals de Congolese regering dat doet voor Belgische burgers".

Beluister In de tweet hieronder de verklaring van een woordvoerder van de Congolese regering en lees voort onder de tweet.

VRT NWS heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) om een reactie gevraagd. Zijn kabinet verwijst naar de Dienst Vreemdelingenzaken.

Meest gelezen