Kijkers "De zevende dag" leggen minister Demir vuur aan de schenen over energiefactuur, zonnepanelen en de wolf

De stijgende energiefactuur, de zonnepanelen, PFOS, het stikstofarrest en de wolf. Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft heel wat netelige dossiers op haar bureau liggen. In "De zevende dag" mochten kijkers vragen over al die thema's stellen, rechtstreeks en soms vol vuur. Een selectie van enkele vragen en de antwoorden. 

De stijgende energiefactuur

Kan u vanuit Vlaanderen niet meer doen om de factuur te laten zakken?

De stijgende energiefactuur baart velen kopzorgen. De federale regering bekijkt momenteel wat ze kan doen om de prijs voor mensen te laten zakken, maar kan Vlaanderen ook niet iets doen? "Ik ben al twee jaar bezig om allerlei Vlaamse componenten uit de factuur te halen", zegt Demir. Al is dat niet altijd evident, benadrukt ze. "De groenestroomcertificaten zijn in 2002 door de paars-groene regering in de energiefactuur gegooid, die krijg ik er niet zomaar uit. Maar de komende maanden en jaren zal ik er alles uithalen wat ik eruit kan halen. We moeten stoppen met van de energiefactuur een belastingbrief te maken."

Videospeler inladen...

De zonnepanelen

Vindt u het normaal dat de regering beloftes doet aan de burger, het geweer van schouder verandert en nadien de burger in de rug schiet?

Michael en Jade hebben onlangs een huis gekocht en met hun spaargeld hebben ze ook zonnepanelen gelegd. Met het systeem van de terugdraaiende teller zou dat financieel interessant zijn. Alleen werd dat systeem door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Sindsdien loopt de factuur bij het koppel op. 

"Ik heb van in het begin gezegd dat de politiek heeft gefaald", zegt Demir. "Er zijn zaken beloofd en op een bepaald moment leek het alsof de regering zonnepanelen verkocht. Dat veel mensen boos zijn, snap ik. Het enige wat ik kon doen, is ervoor zorgen dat er een compensatie kwam die redelijk was. Ik kan niet zeggen dat we alles gaan vergoeden, want iemand moet het uiteindelijk betalen."

Videospeler inladen...

Komt het systeem van de terugdraaiende teller terug?

"Ik ga een systeem dat op juridisch drijfzand staat niet opnieuw invoeren. Ik ga mensen niet opnieuw kwaad maken. We moeten stoppen met beloftes maken die we niet kunnen waarmaken."

Videospeler inladen...

De wolf

Waarom moet alles en iedereen wijken voor de wolf?

In Limburg zijn velen niet opgezet met de terugkeer van de wolf. Dieren worden doodgebeten en mensen zijn bang. "De wolf is zelf naar hier gekomen, er is niemand die hem naar hier heeft gebracht", zegt Demir. "Ik heb meteen gezegd dat het een uitdaging wordt. We doen twee zaken. Eerst en vooral zijn er de wolfwerende omheiningen, waar Vlaanderen subsidies voor voorziet. Anderzijds zullen we met alle wetenschappers informatie gaan geven in de omgeving. Ik begrijp de angst, maar het is een uitdaging die we samen moeten aangaan."

Videospeler inladen...

Stikstofarrest

Hoe gaat u ervoor zorgen dat wij een leefbaar inkomen blijven behouden ondanks de strenge milieurichtlijnen?

Door een stikstofarrest zijn de richtlijnen over hoeveel stikstof industrie, maar vooral landbouw, mag uitstoten erg streng. Veel boeren krijgen daardoor momenteel geen goedkeuring om bijvoorbeeld uit te breiden. Zo ook Jan en dochter Charlotte. Zij kwamen in de studio hun ongenoegen uiten. 

"Ik begrijp jullie zeker. De normen zijn strenger voor veeteelt dan voor de industrie omdat de landbouw voor 78 procent verantwoordelijk is voor de uitstoot van stikstofneerslag ammoniak", zegt Demir. "Ik hoop tegen eind dit jaar een definitief kader te hebben waardoor er duidelijkheid is voor iedereen."

Videospeler inladen...

PFOS

Bent u nog steeds tevreden met de PFOS-onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement?

Het was minister Demir zélf die in het parlement maanden geleden opperde voor een PFOS-onderzoekscommissie. "Ik werd geconfronteerd met veel vragen, waar er onvoldoende antwoorden op waren. Als ik zie hoe de commissie nu aan het evolueren is - met veel vragen waar nog geen duidelijkheid over is - denk ik dat dat een goede beslissing was."

Denkt haar collega-minister en partijgenoot Ben Weyts daar hetzelfde over? Over de beslissing om niet te communiceren over de risico's van PFOS in het verleden wordt gekeken naar voormalig minister Joke Schauvliege (CD&V) en toenmalig minister van Mobiliteit Weyts. "Hij was verantwoordelijk voor de grote industriewerken en een rapport zei dat er geen humaan risico was (bij Oosterweel, red.). Hij was niet bevoegd voor heel Vlaanderen en de woongebieden. De onderzoekscommmissie moet kijken wat er is misgelopen."

Videospeler inladen...

INTEGRAAL - Bekijk hier de volledige vragensessie met minister Demir

Videospeler inladen...

Meest gelezen