Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Onderzoekscommissie concludeert: 2.900 tot 3.200 kindermisbruikers in Franse katholieke Kerk sinds 1950

Sinds 1950 zijn in de Franse katholieke Kerk 2.900 tot 3.200 kindermisbruikers actief geweest. Dat is één van de eerste conclusies van de Franse onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de katholieke Kerk. Het volledige rapport wordt morgen openbaar gemaakt.

Een onafhankelijke commissie deed 2,5 jaar onderzoek naar seksueel misbruik in de Franse kerk en zal morgen het volledige rapport van meer dan 2.500 pagina's openbaar maken. Het cijfer van ongeveer 3.000 kindermisbruikers is volgens commissievoorzitter Jean-Marc Sauvé slechts een minimumschatting. Een lid van de onderzoekscommissie, die liever anoniem wil blijven, vertelt aan persagentschap AFP dat het rapport "als een bom zal inslaan". 

Jean-Marc Sauvé, voorzitter van de onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de Franse Kerk.
AFP or licensors

De commissie bestond uit 22 vrijwillige leden met verschillende achtergronden, van gezondheidswerkers tot juristen en theologen. Ze baseert haar onderzoek op meer dan 6.500 getuigenissen van slachtoffers of familieleden en organiseerde 250 uitgebreide hoorzittingen. Daarnaast werden ook de archieven van de Kerk, justitie en binnenlandse zaken grondig uitgeplozen. Op basis van al dit materiaal zullen in het rapport 45 aanbevelingen geformuleerd worden rond slachtofferhulp, preventie van seksueel misbruik, opleiding van priesters en de hervorming van de Kerk. 

Ik wacht het volledige rapport af, hoe duister dat ook is
Veronique Magron, voorzitter van de conferentie van Franse religieuzen

De kerk nam zelf het initatief voor dit onderzoek, de commissie werd opgericht op vraag van de Franse bisschoppenconferentie (CEF) en de conferentie van religieuzen (Corref). Beide organisaties onthouden zich voorlopig van commentaar. "Ik wacht het volledige rapport af, hoe duister dat ook is, zodat we op basis daarvan de nodige maatregelen kunnen nemen", aldus Véronique Margron, voorzitter van Corref.

De Franse Kerk heeft op Twitter wel een gebed geplaatst: "Heer, we vertrouwen u alle slachtoffers van geweld en misbruik in de kerk toe. Mogen ze altijd rekenen op uw en onze steun in tijden van beproeving."

Ook het Vaticaan heeft nog niet gereageerd. Paus Franciscus voerde dit jaar belangrijke wijzigingen door in het kerkelijke recht, waardoor misbruik binnen de Kerk beter en strenger kan worden aangepakt. "Het misbruiken van kinderen is psychologische moord", tweette hij net voor de wijzigingen werden doorgevoerd.

De onderzoekscommissie werd opgericht, nadat meerdere kindermisbruikschandalen binnen de Franse Katholieke Kerk aan het licht kwamen. Philippe Barbarin, kardinaal en bisschop van Lyon, zou verschillende van deze feiten in de doofpot gestopt hebben en werd tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar veroordeeld. Later werd hij alsnog vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.

Philippe Barbarin, kardinaal en bisschop van Lyon.

Meest gelezen