65 jaar na de mijnramp in Marcinelle: anonieme slachtoffers worden opgegraven om -hopelijk- een naam te krijgen

In Marcinelle is de identificatie begonnen van 17 mijnwerkers die om het leven kwamen bij de grote ramp van 1956 in de steenkoolmijn Bois du Cazier. De 17 hadden indertijd een naamloos graf gekregen. Het is de zoon van een van hen die na drie jaar druk uitoefenen de opgraving en identificatie in gang kreeg, 65 jaar na de ramp: "Ik heb mijn moeder beloofd om mijn vader naast haar te begraven in Italië."

Michele Cicora (69) is speciaal uit Londen naar Marcinelle gekomen voor de start van de opgravingswerken. Michele was 4 jaar toen zijn 48-jarige vader Francesco om het leven kwam in de ergste mijnramp uit de Belgische geschiedenis. Hij was een van de 262 slachtoffers in de mijn Bois du Cazier in 1956. De familie woonde ver weg; de oudste zoon kwam te laat voor de identificatie. Vader Cicora kreeg een graf zonder naam, samen met 16 andere slachtoffers.

Ik heb mijn moeder beloofd om mijn vader naast haar te begraven

Elk jaar komt Michele 17 bloemen neerleggen op dat perk met naamloze mijnwerkers. Aan zijn moeder heeft hij ooit beloofd om het lichaam van haar man naar Italië te brengen en naast haar te begraven. De laatste drie jaar heeft hij geijverd voor de opgraving en identificatie en daar is nu een begin mee gemaakt.

Michele Cicora, zoon van overleden mijnwerker Francesco

De Civiele Bescherming graaft de 17 kisten nu voorzichtig op, eerst met een graafmachine en later met de hand. Dat zal verschillende dagen duren. Vermoedelijk is het hout van de kisten vergaan, maar binnenin zou een zinken kist zitten. Na 65 jaar wordt het hoe dan ook bijna een archeologisch onderzoek. Het is ook niet zeker of de identificatie zal lukken. De technieken nu, met DNA-onderzoek en isotopenonderzoek om de herkomst van iemand na te gaan, zijn wel veel geavanceerder dan in 1956.

De operatie wordt uitgevoerd door het Disaster Victim Identification Team (DVI) van de federale gerechtelijke politie.  Het onderzoek moet afgerond zijn op 8 augustus 2022, de herdenkingsdag van het drama. "De families zullen nieuws ontvangen tijdens een ceremonie waarbij een rouwkapel zal worden ingehuldigd. We zullen vooraf in elk geval ons best doen om hen antwoorden te geven en de tijd nemen wanneer dat nodig is", zegt eerste commissaris Christian Decobecq, hoofd van het DVI.

Tutti cadaveri

Bij de mijnramp van Marcinelle vielen 262 doden, voor de helft Italianen, die als gastarbeider aan het werk waren. De oorzaak was een brand, diep onder de grond, nadat een liftkooi elektrische kabels had doorgetrokken. Het was de ergste mijnramp uit de geschiedenis van ons land. Er waren maar 13 overlevenden. De mannen die de lichamen moesten zoeken en bergen spraken van "Tutti cadaveri", "allemaal doden".

Voor 17 slachtoffers waren er indertijd geen nabestaanden in de buurt om hen te herkennen. Ze werden snel begraven, omdat ze er zo erg aan toe waren. Het gaat over 12 Italianen, 2 Belgen, een Duitser, een Algerijn en een Griek. 

De mijnramp van Marcinelle komt ook ter sprake in de Canvas-reeks "Kinderen van de migratie". Bekijk hier een fragment:

Videospeler inladen...

Meest gelezen