Actiris is het regionale kantoor voor werkgelegenheid van Brussel.
ImageGlobe

Brusselse werkloosheidscijfers opnieuw lager dan voor coronacrisis

Het Brussels Gewest telde in september 3,9 procent minder werkzoekenden in vergelijking met september vorig jaar. Voor het eerst zijn er ook minder werklozen dan in dezelfde maand in 2019. Dat blijkt uit cijfers van arbeidsbemiddelingsdienst Actiris.

In het Brussels Gewest waren er afgelopen maand 88.260 werkzoekenden, 3,9 procent minder dan in september 2020. Dat komt neer op een werkloosheidsgraad van 15,4 procent. Voor het eerst zijn er ook minder werklozen dan in dezelfde maand in 2019, nog voor het uitbreken van de coronacrisis. Toen telde het hoofdstedelijk gewest 89.306 werklozen. 

Bij jongeren is de daling in vergelijking met september 2020 nog opvallender: daar waren er de voorbije maand 9.311 werklozen, 10,9 procent minder dan een jaar geleden. Het aantal werkloze jongeren ligt wel nog nipt iets hoger dan dat voor corona het geval was - in september 2019 waren dat er 9.262. De werkloosheidsgraad bij jongeren ligt op 24,1 procent.

Dubbel zoveel vacatures als in 2020

De cijfers dalen dan wel tot het pre-coronaniveau,  toch merkt Actiris op dat het effect van de coronacrisis zich op dit moment voornamelijk uit in termen van tijdelijke werkloosheid en overbruggingsrechten.

In 2021 ontving Actiris 6.034 vacatures, bijna dubbel zoveel als een jaar eerder. Dat cijfer weerspiegelt "de opgeveerde arbeidsmarkt", maar wordt ook verklaard doordat de werkaanbiedingen beter geregistreerd worden.

Meest gelezen