Foto: Apopo

Oproep Apopo op Werelddierendag: "Adopteer eens een rat"

Naar aanleiding van Werelddierendag roept de Antwerpse organisatie Apopo op om een rat financieel te adopteren. Dat geld dient om de ratten op te leiden om landmijnen op te sporen in Afrika maar ook om tuberculose te herkennen in speeksel van patiënten.  "Wie een rat adopteert, wordt op de hoogte gehouden van de vorderingen in de training."

De Antwerpse vereniging Apopo werd 22 jaar geleden opgericht. "We trainen  Afrikaanse hamsterratten om dingen op te sporen", zegt de voorzitter van Apopo, Herwig Leirs, bioloog aan de Universiteit Antwerpen. "De ratten worden bijvoorbeeld ingezet om landmijnen te vinden in Angola, Mozambique en Cambodja."

Tuberculose opsporen

Dat ratten landmijnen kunnen ruiken, is al langer bekend. Wat misschien minder mensen weten, is dat ratten ook kunnen worden getraind om tuberculose te herkennen. "Bij mensen die zich ziek voelen, wordt een fluimstaal afgenomen en onderzocht", legt Leirs uit. "Achteraf worden die stalen naar het laboratorium van Apopo gebracht. De ratten kunnen het staal eruit halen van mensen die tuberculose hebben. Zo sporen ze veel meer gevallen op dan degenen die in het ziekenhuis werden vastgesteld."

We zetten ook ratten in om schubdieren te kunnen ruiken, die illegaal worden gesmokkeld

Herwig Leirs, voorzitter Apopo

Apopo zet de ratten ook in om andere dieren te beschermen. "We zijn ratten aan het trainen om schubben van schubdieren te herkennen. Schubdieren zijn Afrikaanse dieren die te lijden hebben onder illegale vangst en handel. In sommige Aziatische landen denken ze dat die schubben medicinale eigenschappen hebben. Die schubdieren worden vaak gesmokkeld en we zijn nu ratten aan het opleiden om die schubben te herkennen in bagage van mensen."

Rat adopteren vanaf 9 euro per maand

Op Werelddierendag doet Apopo een oproep om een rat financieel te adopteren. "Dan word je op de hoogte gehouden over de rat die jij geadopteerd hebt. Wat die rat allemaal al kan, waar die rat nadien wordt ingezet en hoe succesvol de rat is bij het uitvoeren van haar taken." 

De ratten hebben ook allemaal een naam en een rat financieel adopteren kan vanaf 9 euro per maand, via de website van Apopo

Foto: Apopo

Meest gelezen