Radio 2

Al tientallen skeletten gevonden bij opgravingen op Scheldekaaien in Antwerpen

Op de Scheldekaaien in Antwerpen hebben archeologen al tientallen skeletten gevonden. De beenderen liggen op de plek waar tussen de 12de en 19de eeuw de Sint-Michielsabdij stond. "We hadden niet verwacht hier nog zo veel skeletten te vinden", zegt archeoloog Jef Vansweevelt bij Radio 2 Antwerpen. "Na de 19de eeuw is er nog andere bebouwing geweest op deze plek en we dachten dat er daardoor veel meer verdwenen zou zijn."

De archeologen zijn nog volop bezig met het onderzoek aan de Scheldekaaien. "We hebben al zeker twintig skeletten gevonden, en ik verwacht dat we er nog een pak meer zullen vinden", zegt archeoloog Jef  Vansweevelt. "Naast de abdij lag ook een kerkhof dus we wisten dat er daar wel wat boven zouden komen, maar we hadden niet verwacht dat we er op deze plek ook nog zo veel zouden vinden. Hier was na de 19de eeuw nog andere bebouwing en we dachten dat die de ondergrond meer verstoord zou hebben. Maar er liggen dus nog een hele hoop skeletten, en ze zitten zelfs op minder dan een meter diep."

Schedels brengen we altijd meteen weg om te voorkomen dat voorbijgangers die als souvenir zouden meenemen

archeoloog Jef Vansweevelt

De opgravingen gebeuren midden in de stad en er zijn veel voorbijgangers, daarom nemen de archeologen hun voorzorgen. "We zijn hier nu een skelet aan het uitgraven maar zoals je ziet is de schedel al verdwenen. Die hebben we voor het weekend al meteen meegenomen, want de site ligt vlak naast het fietspad en er zouden wel eens mensen geïnteresseerd kunnen zijn in zo'n schedel als souvenir", zegt Vansweevelt.

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Het Sint-Michielsklooster was één van de belangrijkste kloosters in België en in Antwerpen zijn er nog heel wat straatnamen die de herinnering levendig houden. Denk maar aan de Sint-Michielskaai en de Sint-Michielsstraat, en aan de Kloosterstraat, die er ook vlakbij ligt. Wie interesse heeft in de geschiedenis van de abdij en de opgravingen wil gaan bekijken, kan dit weekend op de Scheldekaaien terecht tijdens de Archeologiedagen.

Radio 2

Meest gelezen