Foto: Radio 2

Antwerpse "campuskat" heeft studenten gemist tijdens corona: "Hij geniet van de aandacht, vooral van vrouwelijke studenten"

Voor Mando, de campuskat van Campus Carolus in Antwerpen, is het een grote opluchting dat hij na anderhalf jaar opnieuw naar de campus mag, net als de studenten. "Hij kon niet snel genoeg uit zijn reistas springen om de studenten te gaan begroeten", vertelt zijn baasje Petra De Strijcker op Radio 2 Antwerpen. 

Op deze Werelddierendag hadden we speciaal bezoek in de studio van Radio 2 Antwerpen: de langharige witte kat Mando, die voor heel wat studenten bekend staat als "de campuskat". Hij werd vergezeld door zijn baasje Petra De Strijcker, campusbeheerder van de KULeuven op Campus Carolus in Antwerpen. "De kat is "professor in relaxatietechnieken", om mensen te helpen ontspannen, zowel studenten als personeel", vertelt De Strijcker, "en de ervaringen zijn veel beter dan we hadden kunnen dromen. Voor de studenten, maar ook voor de kat zelf. Hij geniet van de aandacht, zeker als er vrouwelijke studenten langskomen."

Tijdens corona zat er minder fut in Mando: hij begreep niet waarom hij niet buiten mocht

Petra De Strijcker, campusbeheerder op Campus Carolus en baasje van Mando

Dus loopt Mando het liefst door de gangen, de bibliotheek en de aula's, studenten en universiteitspersoneel begroetend. Postdoctoraal onderzoeker Joni Delanoeije heeft onderzocht hoe Mando zich daar zelf bij voelt. "Ze heeft hem een halsband aangedaan die z'n hartslag meet, een dagboek bijgehouden, en zo hebben we gezien hoe hoog zijn stressniveau is", legt De Strijcker uit. "En wat blijkt? Op dagen dat hij op de campus is, heeft hij minder stress dan als hij gewoon thuis is, bij mij." 

De afgelopen coronaperiode was voor Mando dan ook geen leuke tijd. "Ik heb dat echt gemerkt: er zat minder fut in. Hij ging in het begin vaak aan de voordeur liggen en hij begreep niet waarom hij niet buiten mocht. Hij heeft echt nood aan sociaal contact." Vorige week, bij de start van het academiejaar, mocht Mando opnieuw naar de campus. "Hij kon niet snel genoeg uit zijn reistas springen om studenten te gaan begroeten. Hij wilde ook niet rusten op mijn kantoor, hij bleef door de gangen en de aula's lopen."

Voor de liefhebbers: Mando heeft een eigen instagrampagina: the_campuscat.

Meest gelezen