Provincie Oost-Vlaanderen

Archeologen starten aan 10 jaar durende opgravingen in Velzeke op zoek naar sporen van Romeinen

Aan de archeologische site in Velzeke, bij Zottegem, starten opgravingen die 10 jaar kunnen duren. "Uniek is dat bezoekers de opgravingen live mogen komen bekijken, de archeologen geven graag uitleg", zegt conservator Kurt Braeckman van het Provinciaal Archeocentrum Velzeke.  

Deze ochtend geeft An Vervliet (N-VA), gedeputeerde in provincie Oost-Vlaanderen, het officiële startschot van nieuwe en ambitieuze opgravingen in Velzeke aan het Archeocentrum. Daar gaan archeologen een gebied van anderhalve hectare groot onderzoeken, zeker 10 jaar lang. De provincie bouwt er een  Archeopark uit en reconstrueert er onder meer een  Romeinse weg. Bijzonder is dat het publiek de opgravingen live kan volgen.  

Het publiek is welkom op het terrein en mag de archeologen storen om vragen te stellen

Kurt Braeckman, conservator van het Provinciaal Archeocentrum Velzeke

In de archeologiewereld is het uniek dat gewone burgers live welkom zijn bij opgravingen, niet alleen op het domein maar ook verder in het proces. "Mensen kunnen zien wat er gebeurt met de vondsten, hoe ze gewassen en verwerkt worden, tot en met de laatste stap waarbij ze een plaatsje krijgen in het depot of het museum", verklaart Kurt Braeckman van het Archeocentrum. "Wij staan als archeologen alvast te popelen om toelichting te geven."

"Op het kruispunt van Romeinse E17 en E40"

De archeologische site van Velzeke is één van de belangrijkste van ons land. "Eén van de grootste Gallo-Romeinse nederzettingen van België ligt er. We hebben er al heel wat bijzondere vondsten ontdekt maar denken er nog veel meer te vinden", gaat Braeckman verder. 

Dit was een belangrijke plek, we vonden hier al amfora's uit Griekenland, Spanje en Italië

Kurt Braeckman, conservator van het Provinciaal Archeocentrum Velzeke

"De site die we nu gaan bekijken lag in het centrum van de nederzetting, aan een kruispunt van twee erg belangrijke wegen toen. Eén weg kwam uit de Provence en liep via Lyon, Reims en Velzeke naar de kust. De andere weg begon in Boulogne-sur-Mer." 

Extra activiteiten tijdens Archeologiedagen

Bezoekers zijn nu al welkom en kunnen komend weekend ook deelnemen aan tal van activiteiten in Velzeke. Dan zijn er Archeologiedagen met allerlei randanimatie. Het volledige programma vind je op de website van het event.

Meest gelezen