Foto van robot Eva, van Brasserie Kaai 22

BEKIJK: robot Eva helpt binnenkort mee borden afruimen en zegt "Smakelijk eten" in brasserie in Temse

Binnen 4 weken kunnen klanten van brasserie Kaai 22 in Temse een nieuwe serveerster aan het werk zien: een robot genaamd Eva. Volgens de zaakvoerders is het de eerste robot die in ons land aan het werk wordt gezet in de horeca. De robot zal meehelpen om borden aan tafel te brengen en vuile borden af te ruimen.

Uitbaatster van de brasserie Lucy Dieleman en haar vennoot Tony Nai fantaseerden al eerder om een horecarobot in huis te halen. Nu is robot Eva er bijna, want die begint binnen een kleine maand te werken in de zaak. "De robot kan het eten brengen en ook vuile afwas naar de keuken brengen. De garçon zet dat natuurlijk op het dienblad van Eva zelf. Het is de bedoeling dat die laatste zelf nog meegaat voor het persoonlijk contact met de klanten."

De robot kan het eten brengen en vuile afwas naar de keuken brengen

Zaakvoerster Lucie Dieleman

En dat laatste is nog steeds het allerbelangrijkste, benadrukt Dieleman. "Het sociaal contact met de mensen moet zeker blijven. Het is wel een leuk extraatje voor de garçon." De robot rijdt autonoom met vooraan een dienblad waar de borden opgezet kunnen worden. Achteraan de robot is een tablet met touchscreen om tafelnummers in te geven. Zo weet Eva welke borden zij naar welke tafel moet brengen.

Programmeren voor het Nederlands

Eva is een vrouwelijke robot omdat het personeel overwegend mannelijk is. Ze heeft camera's zodat ze tegen niemand aanbotst. Momenteel zit Eva nog in Parijs waar ze zo geprogrammeerd wordt dat ze het Nederlands verstaat. Of die het Wase dialect zal verstaan, is nog de vraag: "We zullen geen plat dialect moeten praten, maar sowieso is het de bedoeling dat die alleen 'smakelijk eten' zegt en mee afruimt en opdient."

We zullen geen plat dialect moeten praten
Zaakvoerster Lucie Dieleman

De zaakvoerster zegt dat de brasserie de eerste in België is die zo'n robot in huis heeft. In China bestaan dergelijke robots al veel langer, zegt Dieleman: "Daar worden die al gebruikt in restaurants en in hotels. En in Nederland zou er ook al ergens een zijn."

Géén vervanging personeel

Het is niet de bedoeling om het personeel te vervangen: "We willen Eva eerder als hebbeding, omdat we dat leuk vinden. Zeker niet om het personeel te vervangen", zegt de uitbaatster van de zaak nog.

Binnen vier weken begint Eva te werken in de brasserie. De robot helpt zo een beetje het personeelstekort op te vangen. De robot zelf heeft ongeveer 7.000 euro gekost.

De video hieronder toont een gelijkaardige robot aan het werk in China.

Videospeler inladen...

Meest gelezen